Sladoled, ki so ga stregli na prestižnem banketu po podelitvi Nobelovih nagrad

Navdih 02. Okt 202313:08 0 komentarjev
sladoled, Nobelova nagrada, sladica
Nobelov sladoled, kakršnega strežejo v Muzejub Nobelovih nagrad/FACEBOOK (zajem zaslona)

Sladoled je bil skoraj sto let obvezna sladica na banketu, ki je sledil podelitvi Nobelovih nagrad. Še vedno ga lahko poskusite v Muzeju Nobelovih nagrad v Stockholmu – ali pa naredite doma.

Prvi teden oktobra Nobelov komite razglasi dobitnike Nobelovih nagrad, ki jih podelijo v Stockholmu in Oslu.

Podelitvi prestižnih nagrad 10. decembra sledi tudi nadvse prestižen banket v družbi švedske kraljeve družine, najbolj pričakovan dogodek pa je “parada s sladico”. Po velikem stopnišču mestne hiše, v kateri se banket odvija, se ob udarcu na gong in spremljavi kraljevega orkestra spustijo natakarji in natakarice, ki v rokah držijo desertne krožnike s pritrjenim majhnim ognjemetom, na njih pa je sladica, ki jo postrežejo gostom.

Kako je bila parada s sladico videti leta 2018, si poglejte v spodnjem videoposnetku.

Vse od leta 1901, ko so prvič podelili Nobelove nagrade, je bila obvezna sladica “bomba”, sladoled oziroma kombinacija sladoleda in sorbeta s sadno omako in užitno Nobelovo “medaljo”. Ledeno sladico, katere najpogostejši okusi so bili vanilja/malina ali pasijonka/ananas, so stregli vse do leta 2000, ko so chefom dovolili, da lahko pripravijo tudi druge vrste sladic.

Sladica iz lanskega menija je tako bila: skutna torta s slivovim kompotom, aromatiziranim z zvezdastim janežem, krema iz sliv, meringe mirabelle in ovseni hrustljavček ter sorbet mirabelle z okusom ingverja.

Znameniti sladoled je še vedno mogoče poskusiti v bistroju Muzeja Nobelovih nagrad v Stockholmu, kjer mu dodajo še čokoladno Nobelovo medaljo, zavito v zlato folijo. Cena? 125 švedskih kron (10,80 evra).

Recept za Nobelov sladoled

Prestižni sladoled si lahko naredite tudi doma. Za 4 osebe boste potrebovali:

1 skodelico malinovega sorbeta

1 skodelico vaniljevega sladoleda

stepeno smetano

jagodičevje: maline ali kosmulje

4 sveže metine liste

4 čokoladne kovance

Pripravite štiri modelčke, ki imajo prostornino približno pol skodelice. Operite jih in temeljito osušite, nato pa jih postavite v zamrzovalnik, dokler niso popolnoma ohlajeni.

Medtem ko se modelčki ohlajajo, vzemite malinov sorbet in pustite, da se zmehča. Ko so modelčki ledeni, vsakega do približno polovice napolnite s sorbetom. Plast sorbeta stisnite s plastično folijo, tako da je dno modela popolnoma pokrito in da v sorbetu ni vrzeli ali mehurčkov. Postavite v zamrzovalnik in pustite stati približno eno uro oziroma dokler se sorbet ne strdi.

Še preden je sorbet popolnoma ohlajen, iz zamrzovalnika vzemite najprej vaniljev sladoled in pustite, da se zmehča, tako da ga lahko zajamete z žlico ali zajemalko za sladoled. S sladoledom modelčke napolnite do konca in prav tako zgladite še plast sladoleda, potem pa ponovno postavite v zamrzovalnik, kjer naj ostane vsaj uro in pol, lahko tudi čez noč.

Da sladico postrežete, modelčke na hitro potopite v vročo vodo, nato pa jih hitro prevrnite na hladne krožnike. Okrasite s stepeno smetano, jagodičevjem in metinim listom ter čokoladnim kovancem.

Lahko pa seveda naredite tudi obratno in sorbet položite na sladoled. Tudi pri oblikah in okraševanju ste lahko kreativni.

Malinov sorbet

In še recept za sorbet (za 4 osebe), če ga boste pripravili sami.

Približno 330 g malin operite in zmiksajte v pire. V kozico stresete približno 115 g sladkorja in 4 dl vode. Ogrevajte na nizki temperaturi tako dolgo, da se sladkor popolnoma raztopi, potem pa zmes zavrite in pustite vreti dve minuti.

Kozico odstavite z ognja in pustite, da se sirup ohladi. V ohlajeni sirup vmešajte malinov pire in jedilno žlico pomarančnega soka. Tako nastalo zmes čez gosto cedilo prelijte v zamrzovalno posodo in jo za dve uri postavite v zamrzovalnik.

Medtem ko se zmes hladi, naredite sneg iz 4 beljakov. Po dveh urah malinovo zmes vzemite iz zamrzovalnika, jo stresite v večjo skledo in jo z metlico stepite, da tako zdrobite večje ledene kristale. Vmešajte malinovo zmes in postavite nazaj v zamrzovalnik, da se popolnoma strdi.