Mala zgodba s srečnim koncem: “Moram objaviti, ker se mi srce para”

Navdih 06. Avg 202319:59 7 komentarjev
Bolt, pes, nemški ovčar, rešen, Luče, poplave 2023
Bolt, ki čaka na helikopter/FACEBOOK Gorska Reševalna Zveza Slovenije

Ob vseh zgodbah o tragedijah, ki so jih doživeli ljudje, se zgodba o rešenem psu morda zdi nepomembna. Vendar je to tudi zgodba o nesebičnosti in upanju.

“Moram objaviti, ker se mi srce para,” je svojo objavo na Facebooku začela Suzana Robnik iz Raduhe v občini Luče.

Sporočila je, da so morali ob evakuaciji družine pri hiši pustiti njihovega psa Bolta, brez vode in hrane. “Ne vemo, na koga naj se obrnemo, da bi ga rešili,” je dodala in objavi priložila nekaj slik nemškega ovčarja, ljubljenca družine. Njen zapis se je znašel tudi na zidu Facebook skupine Pomoč ob poplavah (Slovenija), kjer si ljudje izmenjujejo informacije o tem, kako lahko pomagajo prizadetim v poplavah.

“Pomeni nam vse na svetu, ampak nismo imeli možnosti …”

Njena objava je naletela na velik odziv in uporabniki so z nasveti in besedami spodbude pomagali, kakor so vedeli in znali. Bilo pa je tudi nekaj takih, ki so družini Robnik očitali, da je Bolta prepustila usodi. Zato se je na te komentarje oglasil tudi Božo Robnik.

Opisal je, kaj se je dogajalo. “Ob štirih zjutraj, ko smo se zbudili, nam je odtrgalo cel vodovod. Elektrike ni bilo od šestih zjutraj. Ob sedmih smo klicali na 112 za evakuacijo, a žal helikopter ni mogel prileteti zaradi megle,” je začel svoj opis. “K sosedom smo se rešili po lestvi skupaj s staršema, ki sta oba stara čez 85 let. Od zadnjega soseda smo napeljali vrv čez deročo vodo do drugega soseda na drugi strani. Rešilo se nas je 14,” je zapisal in dodal, kako so se s pomočjo zaponk (karabin) vlekli okoli pol metra nad vodo, ki je drla in odnašala vse pred sabo. “Rešili smo tudi sosedo, ki hodi z berglami. Nato nas je pobral helikopter,” je še napisal v svojem komentarju in pozval ljudi, naj jih ne obsojajo nehumanosti do njihovega Bolta. “Pomeni nam vse na svetu, ampak nismo imeli možnosti, da bi ga navezali in odnesli na suho. Nismo imeli ne vrvi in ničesar,” je zaključil svojo pripoved.

“Hotel me je ugrizniti, ampak sem ga uspel obvladati.”

Danes pa se je na Facebook profilu Gorske reševalne zveze Slovenije pojavila fotografija Bolta z nagobčnikom in reševalnim pasom. “Gorski reševalec, vodnik reševalnega psa, je s pomočjo helikopterja LPE rešil Bolta in ga predal lastnikom. Lepa zgodba ob vsem uničenju, ki ga je povzročila narava…” so ob tem zapisali in objavili tudi kratek posnetek s prizorišča, ki ga je posnel reševalec, ki je rešil Bolta, medtem ko je čakal helikopter. “Groza, kaj je naredilo,” je dejal reševalec in pokazal posnetke razdejanja. “Kuža je bil malo … Hotel me je ugrizniti, ampak sem ga uspel obvladati,” je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje