Najbolj zdrav zajtrk, ki ga jedo najstarejši ljudje na svetu

Navdih 25. Jun 202411:14 5 komentarjev
TORTILJA
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški pisatelj in raziskovalec dolgoživosti Dan Bettner je dve desetletji raziskoval navade najstarejših ljudi na svetu. Na ta način je odkril najbolj zdrav zajtrk.

Američan Dan Bettner se navdušuje nad dolgim življenjem in zato že dve desetletji raziskuje navade stoletnikov in še starejših oseb. Zanima ga predvsem, kaj jedo. Tako je odkril jed, ki jo je označil za morda najbolj zdrav zajtrk na svetu. Recept je našel v Kostariki.

V zahodni provinci Nicoya se vsako jutro zbere okrog ducat ljudi, ki začnejo pripravo zdravega zajtrka. V glinenih pečeh zakurijo drva, na ogenj pa pristavijo kotle s pikantnim fižolom. Zraven primešajo rdečo papriko, čebulo in lokalna zelišča. Po uri kuhanja v mešanico dodajo še riž. Na pultih se začne priprava tortilje iz koruznega testa in lesnega pepela.

Čeprav se kombinacija zdi nekoliko nenavadna, je zelo zdrava. Koruzne tortilje, ki imajo zaradi pepela okus po oreščkih, so odličen vir polnozrnatih kompleksnih ogljikovih hidratov z nizkim glikemičnim indeksom.

Lesni pepel prav tako pomaga pri razgradnji celičnih sten v koruzi, zato telo dobi več vitamina B in aminokislin.

S črnim fižolom v telo vnesemo antioksidante (iste antioksidante najdemo tudi v borovnicah). Črni fižol obenem čisti debelo črevo, znižuje krvni tlak in uravnava raven inzulina. Bogat je s kalijem in vitamini skupine B. V kombinaciji z rižem v telo vnesemo vse človeku potrebne beljakovine.

Po besedah ​​Buettnerja je skupna cena tega zajtrka v Kostariki približno štiri evre, jeste pa ga lahko vsak dan, je zapisal za CNBC. Kako lahko Nixtamal tortilje pripravite doma?

Sestavine:

2 skodelici koruzne moke

1/4 čajne žličke sode bikarbone

1 1/2 skodelice tople vode iz pipe (oz. po potrebi)

Priprava:

V veliki skledi skupaj zmešajte koruzno moko in sodo bikarbono.

Dodajte vodo in mešajte, dokler ne nastane mehko testo (dodatno vodo dodajajte po žlicah).

Pokrijte s plastično folijo za 5 minut.

Na čisti in suhi delovni površini nežno gnetite testo 1 minuto. Razdelite ga na 16 enako velikih kroglic. Vsaka naj bo velika za približno eno slivo. Kroglice na povoščenem papirju razvaljajte v kroge.

Na ognju segrejte rešetko ali litoželezno ponev in testo postavite na segreto posodo. Na vsaki strani naj se peče 30 sekund.

Tortilje postavite na čisto kuhinjsko krpo in jih postrezite še tople. V hladilniku jih lahko hranite največ en dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje