Živila, ki pospešujejo presnovo

Navdih 29. Jan 202306:22
zelenjava
PROFIMEDIA

Pogosto slišite, da je hiter "metabolizem" glavni ključ do vitkejše postave? Ali veste, da obstajajo določena živila, s katerimi ga lahko še pospešite?

Metabolizem je pojem, s katerim poimenujemo kemične procese, ki potekajo, ko vaše telo pretvarja hrano in pijačo v energijo. Tudi ob mirovanju vaš metabolizem med drugim pomaga pri prebavi hrane, uravnavanju ravni hormonov in uravnavanju telesne temperature.

Za optimalno delovanje metabolizma lahko skrbijo tudi določena živila, ki pospešijo njegovo delovanje in spodbudijo izgorevanje maščob.

Beljakovine

Uživanje zadostnih količin beljakovin je lahko odličen način za pospešitev metabolizma. Po zaslugi povečanega termičnega učinka hrane vaše telo porabi kalorije za prebavo, absorpcijo in presnovo tega, kar jeste.

Z beljakovinami ohranjate mišično maso med dietami in ostanete siti dlje časa.

ribe
PROFIMEDIA

Fermentirana hrana

Podpora črevesnemu zdravju prihaja tudi v obliki fermentirane hrane. Uživanje fermentirane hrane, kot je kimči, lahko pospeši presnovo s povečanjem občutljivosti za inzulin, kar je bistvenega pomena, ker inzulinska rezistenca vodi do povišanih ravni inzulina, kar spodbuja shranjevanje maščob.

Poleg tega lahko kapsaicin v kimčiju pomaga povečati porabo energije in pospeši metabolizem.

Kivijev smuti
PROFIMEDIA

Fruktooligosaharidi (FOS)

Akkermansia muciniphila, koristno črevesno bakterijo, ki pomaga zmanjšati vnetje in izboljša presnovo maščob in glukoze, lahko spodbudimo z uživanjem netopnih vlaknin.

Mednje sodijo fruktooligosaharidi (FOS), ki jih najdemo v živilih, kot so kivi, hruške, maline, čebula, česen in šparglji. Poleg tega so brusnični polifenoli še posebej koristni pri spodbujanju omenjene črevesne bakterije.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.