Odlični razlogi, zakaj bi morali večkrat telovaditi zunaj

Navdih 31. Mar 202309:15
telovadba
PROFIMEDIA

So vas višje temperature že zvabile na plan? Zakaj ne bi zunaj opravili še svoje vadbe?

S prihodom pomladi se vsi veliko raje zadržujemo zunaj, saj je prijetno toplo in narava se začne prebujati, vidimo prve cvetlice, obiščemo vrtove in se z veseljem sprehodimo po gozdu. Zakaj ne bi še več časa preživeli zunaj in tam opravili svoje vadbe? Skoraj vsako aktivnost lahko prestavite v zunanjo telovadnico (naravo), tu pa je še kopica drugih, ki ji lahko izvajate: sprehod, tek, hoja v hrib, kolesarjenje, skupinski športi …

Poglejmo, zakaj se splača telovaditi zunaj, posebno v naravi:

Večji izziv

Veliko več boste morali dati od sebe, če piha veter, je teren neraven in na vas vplivajo drugi zunanji dejavniki, ki jih v telovadnici ni. Poskusite npr. teči v fitnesu na napravi in zunaj. Ni enako, kajne? Poleg tega lahko izberete rahel naklon za stopnjevanje vadbe.

Sprostitev od stresa

Če vaša služba poteka znotraj prostorov, ste že tako ali tako polovico dneva notri, potem greste domov, kuhate in opravljate svoje dnevne zadolžitve, ne da bi stopili ven. Skrajni čas, da vsaj vadbo opravite zunaj. Gibanje že samo po sebi prinaša sprostitev, kadar se boste odpravili v naravo, pa je to zmagovalna kombinacija.

Naj bo druženje

Če že v fitnes ne spravite prijateljev, jih boste zagotovo na skupni lahkoten tek ali krajši pohod na bližnji hrib. Tako lahko preživite skupaj nekaj kakovostnega časa ter pokurite kalorije. Vsi se boste dobro počutili po osvojenem vrhu ali pretečeni razdalji. Poleg tega bo motivacija večja, če boste dogovorjeni in ne boste mogli izpustiti termina.

Privarčevali boste

Ali zdaj plačujete članarino v fitnesu? Že res, da zunaj ne boste imeli naprav, vendar si lahko sami poiščete izzive in otežite vaje. Uporabite klopi v parku ali prevrnjeno deblo drevesa za dvignjene sklece in desko ali preskakovanje, izberite teren z naklonom, poiščite stopnice in opravite vaje na njih … Možnosti imate veliko, poleg tega boste še privarčevali.

Naraven antidepresiv

Z gibanjem na svežem zraku in na sončni svetlobi poskrbite, da se vsaj do določene mere znebite anksioznosti ali sezonske depresije in ste boljše volje kot prej. Tako s sončno svetlobo kot z gibanjem se sproščajo t. i. hormoni sreče, ki vplivajo na razpoloženje, zaradi njih lahko zdržite kakšno ponovitev vaje več.

Za boljši spanec

Ste kdaj opazili, da bolje spite že, če odidete na sprehod? Svež zrak in redna vadba bosta odpravila kar nekaj težav z nespečnostjo. Pozorni bodite, da vadbe ne izvajate pozno zvečer, saj nekatere to prebudi in dosežejo ravno obraten učinek. Zvečer pojdite zgolj na sprehod.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.