Pozabite na moko: jedi lahko zgostite na zdrav način s samo eno sestavino

Navdih 22. Dec 202314:28 3 komentarji
zelenjavna juha
Foto: PROFIMEDIA

Kako zgostiti jedi brez dodajanja moke ali visokokaloričnih sestavin? Obstaja povsem enostaven in zdrav način.

Vsi vemo, da najbolj pogost način, s katerim jedi na žlico zgostimo z moko, ni najbolj zdrava izbira, zato je portal Gastro 24.hr predstavil nove načine, s katerimi lahko zgostimo jedi, da bodo še bolj okusne in zdrave.

Enolončnice in juhe se pogosto znajdejo na našem jedilniku, in to v vseh letnih časih. Govorimo o lahkih jedeh, polnih vitaminov in svežih okusov. Ne glede na to, ali pripravljate bogate jedi, ki vključujejo tudi meso, ali imate raje enolončnice, polne zelenjave, se bo v enem delu kuhanja zagotovo pojavil trenutek, ko bo treba jed zgostiti. Obstaja nekaj zdravih načinov, kako zgostiti jedi na žlico brez dodajanja moke.

Namesto moke v lonec dodajte krompir.

Prerežite ga na pol in ga skuhajte z ostalimi sestavinami. Ko je kuhan, ga vzemite iz lonca, dodajte malo tekočine in z vilicami krompir pretlačite, kot bi delali pire. Krompir nato primešajte v jed, ki jo želite zgostiti. Počasi ga dodajajte in mešajte, da se enakomerno porazdeli in zgosti jed.

Po dodajanju krompirja jed ponovno zavrite in mešajte, da se okusi združijo. Krompir ne bo spremenil okusa enolončnice.

Poleg krompirja tudi dodajanje zelenjave, kot so korenje, bučke, buča ali cvetača, lahko pomaga zgostiti jed. A tudi samo krompir bo zaradi škroba, ki ga vsebuje, popolnoma dovolj.

Tudi dodajanje zdroba, polente ali kosmičev (npr. ovseni kosmiči) lahko pomaga zgostiti jedi. Nekaj žlic teh sestavin lahko vmešate v jed, medtem ko se kuha, in jed bo gostejša, še piše Gastro24.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje