Preprost trik, s katerim boste banane ohranili dlje časa sveže

Navdih 09. Feb 202410:46 0 komentarjev
Banane
Foto: PROFIMEDIA

Banane običajno hitro porjavijo in postanejo mokaste. S tem preprostim trikom pa jih boste dlje časa obdržali sveže.

Če ste kdaj v trgovini opazili, da imajo banane peclje ovite v folijo, in se spraševali, zakaj, je odgovor: zato da dlje ostanejo sveže.

Kot je v videu na TikToku pojasnila kuharica Eva Mason, banane dozorijo kmalu potem, ko jih naberejo, to pa zato, ker izločajo plin etilen, piše portal N1 Beograd. Etilen povzroči tudi rjavenje lupin. Če pa bananine peclje ovijete s plastično ali aluminijasto folijo, izločanje etilena preprečite.

“Za še boljše rezultate banane ločite in vsaki posebej pecelj zavijte v folijo,” še svetuje Eva v svojem videu. Delila pa je še en trik, zaradi katerega bo ta sadež dlje zdržal – shranite jo v hladilnik. Hlad namreč upočasnjuje zorenje, zaradi česar se banana ne bo že v nekaj dneh spremenila v kašo. Pa tudi če lupina spremeni barvo, bo plod še vedno ostal dober in užiten.

Če pa ste kupili premalo zrele banane, jih pustite na zraku, da pravilno dozorijo. Lahko pa zorenje pospešite tako, da jih postavite v skledo skupaj z jabolki. Tudi ta oddajajo etilen, ki zorenje pospešuje, in pomagala bodo tudi bananam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!