Presenetilo vas bo, kako uporabni so bananini olupki (VIDEO)

Navdih 05. Dec 202320:54 0 komentarjev
bananin olupek
Foto: PROFIMEDIA

Vsakič, ko olupite banano in zavržete lupino, zavržete hranljiv dodatek izdelkom iz moke, okusen prigrizek ali kozmetično oziroma čistilno sredstvo. Preberite, kako ga lahko uporabite.

Bananin olupek predstavlja kar 40 odstotkov mase celotnega sadeža in večinoma pristane v smeteh. Malokdo namreč ne ve, da je presenetljivo uporaben.

Lahko ga uporabimo na veliko različnih načinov – iz njega naredimo moko, ki jo dodamo drugi moki pri peki kruha ali peciva, ali pa vegansko slanino ali nastrgano “svinjino”, uporaben je tudi kot kozmetično sredstvo za nego kože, beljenje zob ali odstranjevanje bradavic ter celo čiščenje usnjene obutve, pohištva in nakita. Pa pojdimo po vrsti.

Moka iz bananinih olupkov

Znanstveni portal Science Alert poroča o študiji, objavljeni v reviji ACS Food Science & Technology, ki kaže, da če bananine olupke blanširamo, posušimo in zmeljemo v moko, lahko z njo naredimo pecivo, ki je prav tako prijetnega okusa, če ne celo boljšega od izdelkov na osnovi pšenice.

Vendar pa ne uporabimo samo moke iz olupkov, pač pa jo dodamo navadni moki. Idealno naj bi bilo, če moka vsebuje 7,5 odstotka bananinih olupkov. Tako obogateni piškoti vsebujejo veliko več vlaknin, magnezija, kalija in antioksidantov kot piškoti iz samo navadne moke. Tako narejeni piškoti so tudi dlje zdržali od navadnih. Študija poroča, da so se pri sobni temperaturi na polici obdržali kar tri mesece. Rezultati pa kažejo, da bi veljalo razmisliti tudi o uporabi moke iz bananinih olupkov v kruhu, testeninah in celo tortah.

Dve raziskavi sta namreč pokazali, da pri izdelavi torte rumena lupina sadeža daje testu naravno rumeno barvo in poveča hranilno vrednost, pri peki kruha z do 10 odstotkov moke iz bananinih olupkov pa to kruh obogati z višjo vsebnostjo beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

Veganska slanina in natrgana “svinjina” iz bananinih olupkov

Po spletu že kroži veliko receptov za pripravo “ponarejene slanine” iz bananinih olupkov. Večina jih omenja naslednji postopek. Banane dobro operemo in olupimo. Iz olupkov postrgamo belo notranjost, potem pa jih popečemo v pečici na 200 stopinjah okoli 10 minut. V tem času pripravimo marinado iz olja, sojine omake, tahinija in arome dima, lahko uporabimo tudi že narejeno omako za žar. V marinadi popečene olupke mariniramo 10 do 20 minut, potem pa do konca popečemo v pečici. V spodnjem posnetku si eno izmed možnosti priprave slanine iz olupkov lahko tudi pogledate.

Na podoben način lahko naredite tudi nastrgano “svinjino”, kakršno najdemo recimo v kebabih. Bananine olupke preprosto po dolžini razceframo z vilico in tako nastala vlakna za nekaj časa mariniramo v želeni marinadi, potem pa popečemo na maščobi.

Bananini olupki v kozmetiki

Portal zenska.si piše o tem, kako bananine olupke uporabimo v kozmetiki. Dva tedna si zobe vsak dan podrgnite z notranjo (belo) stranjo bananinega olupka. Vaši zobje bodo bolj beli in bleščeči.

Če vam življenje grenijo bradavice, si nanje čez noč z obližem pritrdite košček bananinega olupka.

Nasploh je bananin olupek odličen za nego kože. Olupek z belo stranjo preprosto položite na obraz in ga na njem pustite pol ure. Olupek hidrira in hrani koži, posebej pa je koristen pri vnetih delih ali predelih z luskavico. Bolezni sicer ne zdravi, umiri pa srbenje in rdečico in pospeši zdravljenje. Na teh mestih ga pustite približno 10 minut. Prav toliko časa pustite obkladek z bananino lupino na bolečih mestih ali mestih, kjer vas je pičila kakšna žuželka, saj olupek deluje analgetično, kožo pa tudi hladi.

Lahko pa z notranjo (belo) stranjo bananinega olupka brez skrbi očistite usnjene izdelke, pohištvo in srebrn nakit.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!