Psiholog: Vestni ljudje ne delajo neumnosti

Magazin 25. Sep 202320:18 0 komentarjev
Stari ljudje
Foto: PROFIMEDIA

Stoletnikov je vse več, mnogi pa svoje dolgo življenje pripisujejo pozitivni naravnanosti. Psiholog David Watson pa razloge vidi drugje. Kaj je njegov recept za dolgoživost?

Roslyn Menaker (103) je za britanski Guardian povedala, da so ”sreča, veselje, hvaležnost in pozitivni pogled na življenje razlogi, da je dočakala visoko starost”. Ruth Swidler (103) pa je za CNBC razkrila, da so jo vedno hvalili zaradi njenega pozitivnega pogleda na svet. Vedno je bila vesela.

Čeprav so mnogi starostniki mnenja, da je imel pozitiven pogled na svet vlogo pri njihovi dolgoživosti, pa je razmerje med osebnostjo in staranjem bolj zapleteno, je dejal David Watson, profesor psihologije osebnosti na Univerzi Notre Dame. “Mislim, da so učinki pozitivne miselnosti precenjeni,” je ocenil, a vendarle poudaril, da obstajajo še druge lastnosti, za katere meni, da so tesno povezane z dolgoživostjo.

Po mnenju profesorja Watsona lahko osebnosti ljudi razvrstimo v pet kategorij: odprtost, vestnost, ekstravertnost, prijaznost in nevrotizem, poročanje Nova.rs. povzema N1 Zagreb. “Vestnost oziroma to, kako organizirani oziroma disciplinirani ste, ima največjo povezavo za dolgo življenjsko dobo,” je dejal in nanizal primere. “Posamezniki z visoko stopnjo vestnosti bolje skrbijo zase. Na primer, poskušajo zmerno piti alkohol in jesti bolj uravnotežene obroke. Vestni ljudje ne počnejo neumnosti,” je dodal.

“Psihično zdravi ljudje hitreje okrevajo. Lahko si rečejo, da to, čez kaj gredo, ni nič posebnega. Najdejo načine, kako se vrniti v ravnovesje. Če živite zdrav način življenja in si lahko opomorete od stiske, bi to lahko pomagalo pri tem, da bi živeli dlje in bolj izpolnjeno življenje,” je zaključil.