Se še niste navdušili nad jogo? Prinaša vam ogromno koristi

Navdih 20. Mar 202316:45
joga
Profimedia

Že prakticirate jogo? Tudi če se z njo zaenkrat le spogledujete, vas bomo prepričali, da jo čim prej preizkusite.

Vsi, ki se radi ukvarjate z jogo in vam je blizu, boste zagotovo prikimali ob spodnjih dobrih posledicah, ki jih lahko prinese. Preostali pa morda najdete navdih ali tisti delček, ki vam še manjka, da bi zbrali pogum in se udeležili prve ure joge.

Preden se lotimo dobrih posledic, naj vas vprašamo: se zjutraj kdaj pretegnete in po dolgem dnevu ležite na postelji ali tleh in se osredotočate na dihanje? Potem ste jogo že izvajali. Verjetno ste kakšen položaj naredili tudi pri običajni vadbi.

Kaj dobrega vam bo prinesla joga? 

Več moči, izboljšanje ravnotežja in gibljivosti

Čeprav so nekateri položaji precej lahki, boste z jogo lahko okrepili kar nekaj spretnosti. Ko zadržite določen položaj, boste morali napeti mišice, stalno vzdrževati ravnotežje in nekateri položaji vas bodo spodbudili tudi k temu, da poskušate postopoma izboljšati gibljivost. Če boste jogo obiskovali redno, boste opazili napredek.

Lahko se znebite bolečin v hrbtu

Joga je tako kot raztezanje odličen način za blažitev bolečine v hrbtu in izboljšanje mobilnosti hrbtenice. Vendar položaje izvajajte pod nadzorom trenerja, da boste zares delali pravilno. Če imate težave s hrbtenico, kot je npr. hernija ali druga stanja, pa se pred jogo posvetujte z zdravnikom in ugotovite, ali vam jo sploh priporoča.

Za zdravje srca

Redno prakticiranje joge znižuje ravni stresa, kar vpliva na delovanje srca. Lahko uredite tudi druge dejavnike, ki ogrožajo zdravje srca, kot sta odvečna teža in visok krvni tlak. Vendar boste izboljšali vse našteto le, če jogo izvajate redno in pazite tudi na uravnoteženo prehrano. Zaradi ene ure joge žal ne boste popolnoma nov človek.

Za boljši spanec

Redna vadba joge zvečer in tudi čez dan vas lahko pripravi na spanje. Misli se bodo umirile, osredotočili se boste na dihanje in veliko lažje legli v posteljo. Včasih nam ne dajo zaspati razburkane misli, in če se to pri vas dogaja pogosto, poskusite z jogo. Če jo izvajate tik pred spanjem, naj ne bo zelo intenzivna, saj nekateri ne morejo spati po poznih vadbah.

Za dober dan

Ko vam primanjkuje energije in je dan slab, naredite nekaj položajev joge. Lahko si vzamete samo 10 ali 15 minut, pa bo že dovolj, da izboljšate razpoloženje. Ob gibanju se namreč sproščajo tako imenovani hormoni sreče, ki vplivajo na počutje. Čeprav gibanje ni ravno na vašem spisku za slab dan, bi ga bilo dobro nanj umestiti.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.