Sestrična mediteranske diete: kaj je atlantska prehrana in zakaj je tako zdrava

Navdih 18. Feb 202419:40 0 komentarjev
hrana
Foto: PROFIMEDIA

Tako kot njena sorodnica, ena najbolj znanih in najbolj zdravih kulinarik, sredozemska prehrana, ima tudi atlantska prehrana številne koristi za zdravje. Hrana, kakršno jedo na Portugalskem in v delu Španije, izboljšuje zdravje srce, zmanjšuje tveganje za raka, pomaga pri krvnem tlaku in sladkorju v krvi, piše CNN. Kaj pravzaprav je atlantska kuhinja?

Tradicionalna prehrana s severa Portugalske in severozahoda Španije, znana tudi kot atlantska prehrana, je morda ključ do zdravja. Nova študija namreč kaže, da izboljša zdravje srca, zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt zaradi raka, bolezni srca in drugih razlogov. Pomaga pa tudi pri krvnem tlaku, sladkorju v krvi in trebušni maščobi, ki povečujejo tveganja za koronarno srčno bolezen, sladkorno bolezen, možgansko kap in druge resne zdravstvene težave.

Prehrana temelji na živilih, ki jih najdemo v tem delu Evrope in je podobna slavni sorodnici: sredozemski prehrani. “Gre za pomembno študijo, ki potrjuje, da lahko načela tradicionalne sredozemske prehrane uporabimo tudi v drugih kulturah,” je za CNN povedal profesor na Harvardu Walter Willett.

Ker vsebuje veliko živil rastlinskega izvora in lokalno pridelanih živil, prispeva tudi k varovanju planeta, poroča CNN. “To je lep dokaz, da prehrana, ki temelji na lokalnih sestavinah, prinaša koristi tako za ljudi kot za planet,” je rekel ustanovitelj neprofitne organizacije True Health Initiative David Katz. Ne Willett ne Katz pri študiji nista sodelovala.

hrana
Foto: PROFIMEDIA

Kaj je atlantska dieta?

Za atlantsko dieto je značilno predvsem prehranjevanje s svežimi, mastnimi ribami, ki vsebujejo maščobne kisline omega-3. Rdeče meso se uporablja redko, običajno kot dodatek k jedem. Atlantsko prehrano sestavljajo še stročnice, sveža zelenjava, krompir – običajno se ga doda zelenjavnim juham –, polnozrnati kruh in zmerno uživanje vina. V primerjavi z zahodno prehrano pa pojedo manj jajc, mlečnih izdelkov in perutnine. Podoben jedilnik je prisoten tudi v nekaterih delih Češke, Poljske in Združenega kraljestva.

Za primerjavo: sredozemska prehrana je bolj osredotočena na sadje in zelenjavo, polnozrnata žita, fižol in semena, vključuje pa tudi oreščke. Velik poudarek je na ekstra deviškem oljčnem olju.

Tako kot sredozemska je tudi atlantska kuhinja osredotočena na doma pripravljeno hrano, ki se jo zaužije med druženjem s prijatelji in družino. Pri sredozemski prehrani so premišljeno prehranjevanje, druženje ob obrokih in vsakodnevna hoja ali kolesarjenje enako pomembni ali celo pomembnejši od zaužite hrane.

Dietetik Rahaf Al Bochi svetuje, da si za obrok vzamete vsaj 20 minut. “Vem, da je za številne to težko, a začnite postopoma. Ugasnite televizijo, odložite mobilni telefon, osredotočite se na smiselne pogovore, žvečite počasi in delajte premor med grižljaji,” je naštel.

Restavracija v Lizboni
Foto: PROFIMEDIA

Zakaj je atlantska prehrana tako koristna?

Študija, objavljena decembra lani, je pokazala, da je 14-letno sledenje atlantski prehrani v Španiji, na Češkem, Poljskem in v Združenem kraljestvu zmanjšalo tveganje za smrt pri ljudeh brez hudih kroničnih bolezni. Tak način prehrane je zmanjšal tudi tveganje za smrt zaradi bolezni srca in ožilja ter raka pri skoraj 36.000 udeležencih študije, starih od 18 do 96 let.

Predhodne raziskave so izpostavile številne koristne lastnosti posameznih živil, ki sestavljajo atlantsko prehrano. Uživanje več rib, stročnic in zelenjave je povezano z nižjimi ravnmi C-reaktivnega proteina, ki je znak vnetja v telesu. Uživanje trske, stročnic in zelenjave je koristno za zniževanje krvnega tlaka, ribe na splošno pa pomagajo zniževati raven trigliceridov, maščob v krvi, ki prispevajo k strjevanju arterij in boleznim srca.

Druge študije pa kažejo, da uživanje pretežno atlantske prehrane lahko zniža inzulin, sistolični krvni tlak, holesterol, indeks telesne mase (ITM) in obseg pasu. Študija iz leta 2021 je pokazala, da je triletno upoštevanje atlantske prehrane pri odraslih, starejših od 60 let, v desetih letih za 14 odstotkov zmanjšalo tveganje predčasne smrti zaradi katerega koli vzroka.

kuhanje
Foto: PROFIMEDIA

Vendar pa so nekatere druge študije pokazale, da niso koristne vse skupine živil v atlantski prehrani. Ribe, stročnice, zelenjava in polnozrnata žita so bili v dveh nedavnih analizah povezani z manjšim tveganjem smrti zaradi katerega koli vzroka. Medtem pa je uživanje rdečega in predelanega mesa povečalo tveganje. Rdeče in predelano meso glede na več študij povečuje tveganje za kardiometabolne bolezni in raka, zlasti raka debelega črevesa, krompir pa lahko poveča tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Avtorica: Sandee LaMotte/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!