Spoznajte najbolje ocenjeno dieto leta 2021

Magazin 11. Nov. 202115:15
Delite:
Dieta
Foto: Profimedia

Na internetu lahko najdemo ogromno nasvetov za hujšanje. Ob poplavi informacij pa je težko razbrati, kakšen način prehranjevanja je zares dober in učinkovit za nas. Da bi lažje izbrali, preverite, katere diete so v letu 2021 prejele najvišje ocene in katera je bila izbrana za najboljšo.

Za najboljšo dieto v letu 2021 je bila tudi tokrat, že četrtič zaporedoma, razglašena mediteranska dieta (vir). Drugo mesto si delita dieta DASH (angl. Dietary Approaches to Stop Hypertension) in prilagodljiva dieta (angl. Flexitarian diet).

Pri dieti DASH gre za prehrambni pristop za ustavitev hipertenzije in temelji na znižanem vnosu nasičenih maščob, soli in sladkorja. Vključuje polnozrnata živila, zelenjavo in sadje, ribe, pusto meso in oreščke. Prilagodljiva dieta pa bolj ali manj temelji na rastlinskih jedeh in zmanjševanju mesnih jedi, vendar mesa ne izključuje popolnoma (vir). Sledita jim dieta WW (angl. Weight Watchers diet) in dieta klinike Mayo.

Zanimivo je, da sta se na dnu lestvice znašli keto dieta in dukan dieta, ki poudarjata beljakovinsko prehrano z minimalno vsebnostjo ogljikovih hidratov.

Kaj imajo najboljše diete skupnega? Nobena od njih ne vsebuje predelane in procesirane hrane, vse temeljijo na polnovredni hrani in obrokih, sestavljenih iz veliko sadja, zelenjave, oreščkov, semen, fižola, leče in polnozrnatih žit.

Kaj je mediteranska dieta in zakaj je najboljša?

Foto : Profimedia

Mediteranska dieta temelji na olivnem olju kot glavnem viru maščob, obroki so sestavljeni iz velikih količin zelenjave in svežega sadja, rib in perutnine kot glavnega živila živalskega izvora. V dieto so vključeni tudi rdeče meso v zmernih količinah, sir in mleko ter malo jajc pa celo vino v zmernih količinah. Njeno glavno vodilo je zmernost.

Mediteranska dieta naj bi bila zelo koristna tudi za zdravje srca in možganov in naj bi nas nasploh varovala pred kroničnimi obolenji (vir). Prav tako naj bi prehranjevanje po načelih mediteranske diete podaljševalo življenjsko dobo (vir). Nekateri strokovnjaki pravijo, da mediteranska dieta sploh ni dieta, ampak kar način življenja.

Primeri obrokov, ki temeljijo na mediteranski dieti (vir). Količine so okvirne, zato jih prilagodite glede na svoje potrebe, želje in cilje.

Foto : Profimedia

PRIMER JEDILNIKA 1:

Zajtrk: 80 g kuhane ovsene kaše + 40 do 50 g češenj/višenj (svežih ali zamrznjenih) + 1 žlica nasekljanih orehov

Kosilo: mineštra + rezina polnozrnatega kruha + 50 do 100 g sadne solate

Večerja: riba v ponvi + solata iz citrusov (lahko dodate tudi zeleno solato)

Prigrizki: češnjevi paradižniki + pest oliv + 50 g sira ali jogurt + 3 sveže fige (lahko tudi katero drugo podobno sadje)

PRIMER JEDILNIKA 2:

Zajtrk: 2 rezini polnozrnatega kruha + 1/4 avokada, 1 žlica mlete rdeče paprike

Kosilo: piščančje prsi na žaru (ali v ponvi) + 100 g cvetačnega pireja z rižem

Večerja: losos + rukola + žlica olivnega olja

Prigrizki: 1 (trdo) kuhano jajce + 1 jabolko ali narezana kumara + česnov humus

Več idej za sestavljanje obrokov po mediteranski prehrani najdete tudi TUKAJ.

Komentari

Vaš komentar