Seznam evropskih držav, kjer se najbolje živi: ni Švice, je pa Slovenija

Navdih 05. Mar 202314:30 15 komentarjev
Ljubljanica
Profimedia

Ameriški blog, specializiran za vsebine o tem, kako se lahko kot Američan preseliš v Evropo, je pripravil seznam najboljših evropskih držav in Slovenija je visoko na njem. Države so razvrstili na podlagi formule, ki upošteva najnižje življenjske stroške in najvišjo kakovost življenja.

Norveška, Danska in Švica se najpogosteje znajdejo na vrhu lestvic evropskih držav, v katerih naj bi se najbolje živelo. Kriteriji za ocenjevanje so običajno vse od gospodarstva in nepremičnin do vremena.

Ameriški blog “My Dolce Casa” je specializiran za vsebine o tem, kako se lahko kot Američan preseliš v Evropo, si poiščeš delo ali v kateri od evropskih držav upokojiš. Avtorji bloga so izseljenci, ki so se priselili v Združene države, in njihovi potomci.

Prej omenjene države, ki običajno prevladujejo na lestvicah primernosti za bivanje, so za povprečnega ameriškega izseljenca, ki se želi preseliti v Evropo, preprosto predrage, ugotavljajo na blogu. “Življenjski stroški v Zürichu v Švici so približno 24 odstotkov višji kot v New Yorku, kar priča o tem, kako nedosegljive so lahko za povprečnega človeka nekatere države, ki se ponašajo z najvišjo kakovostjo življenja,” pišejo na blogu.

Zato so pripravili seznam evropskih držav, ki ponujajo kombinacijo odlične kakovosti življenja in razumnih življenjskih stroškov. Države so razvrstili na podlagi formule, ki upošteva najnižje življenjske stroške in najvišjo kakovost življenja s podatki, ki jih zbira spletna stran Numbeo.

Na vrhu Španija

Španija je po oceni bloga najboljša država v Evropi za življenje, saj dosega idealno ravnovesje zmernih življenjskih stroškov (ocena 51) in visoko oceno kakovosti življenja (174). Španija je za bivanje eden najbolj zaželenih krajev na svetu z veliko prijaznimi mesti, kjer so cene nepremičnin razumne. “Življenje v Španiji prinaša veliko sonca skozi vse leto, čudovite peščene plaže, osupljive gore in podeželje, tradicijo, da ne omenjamo čudovite španske kuhinje,” pišejo na blogu.

Španija
Profimedia

Druga na seznamu je Portugalska z oceno življenjskih stroškov 45 in kakovosti življenja 164. Tujci, ki se odločijo preseliti na Portugalsko, navajajo varnost, vreme, naravne lepote in neverjetno kulturo kot glavne razloge za izbiro Portugalske za svoj dom v tujini.

Nizozemska je tretja najboljša država v Evropi, zahvaljujoč zelo visoki oceni kakovosti življenja (197) in zmerni oceni življenjskih stroškov (69).

Ima čudovita svetovljanska mesta, močno gospodarstvo in v letu 2023 razglašena za najvarnejšo državo na svetu.

Nizozemska
Piroschka van de Wouw/REUTERS

In na četrtem mestu je … Slovenija. “Četrto mesto Slovenije bo morda koga presenetilo, a tisti, ki je državo obiskal vsaj enkrat, bo razumel, zakaj zaseda tako visoko mesto,” pišejo na blogu. “Osupljive naravne lepote, dih jemajoče gore, infrastruktura in varnost najvišje ravni so le eni od razlogov, zakaj izbrati Slovenijo,” še dodajajo. Ocena življenjskih stroškov Slovenije je 51, ocena kakovosti življenja pa 169.

Sloveniji na petem mestu sledi Hrvaška, o kateri pišejo, da je “majhna, a osupljiva država, ki se razprostira vzdolž obale Jadranskega morja in se ponaša z enim čudovitim obmorskim mestom za drugim, čistim modrim morjem in odličnim vremenom”. Hrvaška si je mesto na lestvici prislužila zaradi nizke ocene življenjskih stroškov (47) in precej nadpovprečne ocene kakovosti življenja (163), s čimer ponuja odličen življenjski slog po zelo ugodni ceni.

Najboljše države, kot jih je razvrstil blog My Dolce Casa: Španija, Portugalska, Nizozemska, Slovenija, Hrvaška, Finska, Češka, Estonija, Litva, Avstrija, Nemčija, Luksemburg, Slovaška, Švedska in Poljska.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje