Slastna omaka s samo tremi sestavinami, ki se odlično poda k številnim jedem

Magazin 24. Mar 202411:47 0 komentarjev
pišanec v omaki
Foto: PROFIMEDIA

Soubise je francoska klasika, ki jo lahko hitro pripravimo tudi, ko se vam mudi. Slasten okus pa ji dajejo dušena čebula, maslo in smetana.

Odlično se poda k mesu na žaru, zelenjavi na žaru, okusna k testeninam ali rižu – soubise je ena tistih omak, ki jih je dobro imeti v mislih, ko potrebujete hiter dodatek k jedem.

Francoska klasika na osnovi bešamela je preprosta omaka, ki svojo fino aromo dolguje čebuli. Za soubise bodo tradicionalisti vmešali bešamel iz dušene čebule, obstaja pa tudi enostavnejša različica, če čebulo, maslo in smetano zmešate v kremno omako, ki jo lahko prelijete čez svinjino na žaru, pečenega piščanca, v pečici pečen krompir ali karkoli drugega si pač zaželite.

Sestavine

2 srednje veliki čebuli
3 žlice masla
1,5 skodelice smetane za kuhanje
sol po okusu

Priprava

V ponvi na majhnem ognju raztopimo maslo in dodamo na tanke rezine narezano čebulo.

Pražimo toliko časa, da se čebula ne zmehča, a pazimo, da ne porjavi.

Dodamo smetano in sol, nato zmešamo v kremasto zmes, da je omaka gladka in postrežemo k izbrani prilogi. Pa dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!