Spoznajte svetovne zvezdnice, ki so navdušene nad pletenjem

Navdih 03. Feb 202318:00
pletenje, volna
Profimedia

Lahko si privoščijo najdražje kose znanih modnih oblikovalcev, a same zelo rade vzamejo pletilke v roke. Tako nastanejo lepi in izvirni kosi oblačil, s katerimi razveselijo tudi najbližje.

Nekatere svetovno znane dame so navdušene nad pletenjem in marsikatera med njimi pravi, da jim ta zanimiv konjiček pomaga, ko se jim nakopiči preveč stresa. Pletenje je zanje nekaj koristnega in sproščujočega, hkrati pa s pleteninami pogosto razveselijo ljudi, ki so jim blizu.

Igralka Goldie Hawn pravi, da je spletla veliko šalov in jopic. Zdaj ima 77 let in uživa v pokoju, pred kamerami se pojavi le občasno, še vedno pa zelo rada plete. Te veščine se je naučila od babice in jo je sama nadgrajevala vrsto let. Izdelke, ki jih ustvari, najraje nosi njena hčerka, prav tako uspešna igralka Kate Hudson. Tudi ona je ob mami vzljubila pletenje, a pravi, da njena sinova Ryder in Bingham nista prav navdušena nad rezultatom njenega truda, medtem ko hčerka Rose z veseljem obleče kakšno jopico. Kate upa, da bo – ko bo malce starejša – Rose nadaljevala družinsko tradicijo pletenja.

Goldie Hawn
Profimedia

37-letna igralka Amanda Seyfried obožuje pletena oblačila, rada nosi dolge jopice in tople puloverje, najbolj vesela pa je, kadar si jih naredi sama. Pletenje je že vrsto let njen priljubljen konjiček, tako da si je doma ustvarila veliko zbirko različnih pletilk in zalogo volne. Pogosto si sama izmišlja vzorce, navdih za to pa najde na svetovnem spletu.

Igralska muza hollywoodskega režiserja Quentina Tarantina, 52-letna Uma Thurman, obožuje pletenine in jih tudi pogosto nosi. Veliko teh kosov je naredila sama in pravi, da je že vrsto let zaljubljena v pletenje. Je redna obiskovalka trgovine Suss Design v Los Angelesu, ki slovi po veliki izbiri kakovostne volne in pletilk. Tako je prav pred kratkim v njej kupila 42 klopčičev volne in nove pletilke različnih debelin za ustvarjanje unikatnih pletenih kosov.

Uma Thurman
Profimedia

Nekdanja prva dama ZDA, Michelle Obama, je prav tako med ljubiteljicami pletenja, a to je postala šele predlani, v času pandemije koronavirusa. Njen soprog, nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, je pred časom dejal: “Michelle ni bila vzgojena, da krpa nogavice. Raje bo šla v trgovino in si kupila nove.” Kot je zapisala v svoji novi knjigi z naslovom The Light We Carry: Overcoming in Uncertain Times, se je s pletenjem začela ukvarjati v prvih tednih zaprtja javnega življenja. Prek spleta si je naročila volno in pletilke, pletenja pa se je učila s pomočjo videoposnetkov, ki jih je našla na YouTubu. V manj kot enem tednu je spletla manjšo odejo. Od takrat veno plete, tudi med sestanki, ki jih ima prek Zooma. Izdelke podari najbližjim, hkrati pa pravi, da je pletenje najboljše zdravilo proti stresu. Zdaj je postalo stalnica v njenem življenju.

44-letna igralka Katherine Heigl plete tako doma kot med odmori na snemanjih. Plesti je začela že v mladosti, ko si je pri 18 letih ogledala oddajo Marthe Stewart, namenjeno temu konjičku.

Katherine Hiegel
Profimedia

Sklenila je, da bo očetu za rojstni dan spletla šal. Od takrat je pletenje stalnica v njenem življenju, svoje veščine pa nenehno nadgrajuje in izpopolnjuje. “Najpomembnejše so dobre osnove. Ko jih obvladate, lahko začnete eksperimentirati in uživati v tem, da nekaj izdelujete z lastnimi rokami.” Sama najraje plete za svoja dva otroka in nečake.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.