Študija: ena vrsta telesne dejavnosti ščiti možgane bolj kot druge

Navdih 28. Jan 202310:02
tek
PROFIMEDIA

Ljudje, ki so se že malo časa ukvarjali z bolj intenzivnimi dejavnostmi – le 6 do 9 minut – so imeli višje rezultate na področju kognicije v primerjavi s tistimi, ki so samo sedeli, spali ali se ukvarjali z bolj umirjenimi dejavnostmi.

Nova študija je poskušala odgovoriti na to vprašanje tako, da je skoraj 4.500 ljudem v Združenem kraljestvu na stegna pritrdila monitorje aktivnosti in sedem dni spremljala njihovo 24-urno gibanje. Raziskovalci so nato preverili, kako je vedenje udeležencev vplivalo na njihov kratkoročni spomin, reševanje problemov in razmišljanje.

Avtor študije John Mitchell, doktorski študent Sveta za medicinske raziskave na Inštitutu za šport, telesno vadbo in zdravje na University College London, je povedal: “Ljudje, ki so se že malo časa ukvarjali z bolj intenzivnimi dejavnostmi – le 6 do 9 minut – so imeli višje rezultate na področju kognicije v primerjavi s tistimi, ki so samo sedeli, spali ali se ukvarjali z bolj umirjenimi dejavnostmi.”

Nordijska hoja
Profimedia

Zmerna telesna dejavnost je običajno opredeljena kot hitra hoja ali kolesarjenje ali hoja po stopnicah navzgor in navzdol. Z intenzivnim gibanjem, kot je aerobni ples, tek, plavanje in kolesarjenje po hribih, pa pospešite srčni utrip in dihanje.

Študija, ki je bila v ponedeljek objavljena v reviji Journal of Epidemiology & Community Health, je pokazala, da je vsakodnevna 10-minutna zmerna do intenzivna vadba izboljšala delovni spomin, najbolj pa vpliva na procese, kot sta načrtovanje in organizacija.

Izboljšanje kognitivnih funkcij je bilo skromno, vendar se je z dodatnim časom, porabljenim za bolj energično vadbo, korist povečala.

telovadba
Profimedia

“Ker kognicije udeležencev ne spremljamo več let, gre morda preprosto za to, da imajo tisti posamezniki, ki se več gibljejo, v povprečju boljšo kognicijo,” je dejal. “Vendar bi to lahko pomenilo tudi, da imajo lahko že minimalne spremembe v našem vsakdanjem življenju posledice na našo kognicijo.”

Steven Malin, izredni profesor na oddelku za kineziologijo in zdravje na univerzi Rutgers v New Jerseyju, je za CNN povedal, da študija omogoča nov vpogled v to, kako aktivnost vpliva na sedeči način življenja in spanje.

“Razumevanje interakcije med spanjem in različnimi telesnimi dejavnostmi pogosto ni preučeno,” je dejal Malin, ki ni sodeloval v novi študiji.

Čeprav je imela študija nekaj omejitev, vključno s pomanjkanjem znanja o zdravju udeležencev, ugotovitve kažejo, da je kopičenje gibalnih vzorcev v enem dnevu, tednu ali mesecu prav tako pomembno, če ne celo pomembnejše, kot samo izhod na prosto za eno telovadbo.

Upad kognicije

Če pa preživimo več časa v spanju, sedenju ali le zmernem gibanju, je to povezano z negativnim vplivom na možgane. Študija je pokazala, da se kognitivna zmogljivost zmanjša za 1 do 2 odstotka, če čas, porabljen za zmerno ali intenzivno aktivnost, nadomestimo s sedenjem ali spanjem.

“V večini primerov smo videli, da le 7 do 10 minut manj zmerne do intenzivne telesne aktivnosti kot običajno pušča slabe posledice,” je dejal Mitchell.

Poudaril je, da ta sprememba zaradi opazovalnih metod študije kaže le povezavo in ne vzroka in posledice.

Poleg tega ugotovitev študije o spanju ni mogoče jemati dobesedno, je dejal. Kakovosten spanec je ključnega pomena za maksimalno zmogljivost možganov.

Ura spanja povezana s tveganjem nastanka srčno žilnih bolezni
PROFIMEDIA

“Dokazi o pomenu spanja za kognitivne sposobnosti so prepričljivi,” je dejal Mitchell, “vendar sta tu dva pomembna zadržka. Prvič, prekomerno spanje je lahko povezano s slabšo kognitivno zmogljivostjo. Drugič, kakovost spanja je morda še pomembnejša od trajanja. Naše naprave lahko ocenijo, koliko časa so ljudje spali, ne morejo pa nam povedati, kako dobro so spali.”

Za potrditev teh ugotovitev in razumevanje vloge posameznih vrst dejavnosti je treba izvesti dodatne študije. Vendar pa je Mitchell dejal, da študija poudarja, da so celo minimalne razlike v vsakodnevnem gibanju ljudi povezane z izboljšanjem našega kognitivnega zdravja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar