Telesna dejavnost, ki je za možgane boljša celo od kolesarjenja in jogginga

ples, swing, swing kinds
PROFIMEDIA

Obstajajo dokazi, da zabavna telesna dejavnost pomaga preprečevati upadanje kognitivnih sposobnosti. Najboljše pri tem pa je, da to počnemo že stoletja.

Kdaj ste nazadnje plesali v družbi drugih ljudi, se skupaj z njimi učili plesnih korakov, se družili in pri tem zabavali? Morda bi to lahko večkrat počeli in naredili nekaj zelo dobrega za svoje možgane.

“Raziskave kažejo, da družabni plesi posebej blagodejno delujejo na možgane,” je za CNN povedala Madeleine Hackney, profesorica na ameriški univerzi Emory. “Ljudje so dostikrat presenečeni, ko ugotovijo, da uživajo v družabnih plesih. Skupno gibanje in plesanje v paru je nekaj, kar počnemo že zelo dolgo. Na ta način lažje prenašamo težave in preživimo,” dodaja.

Ključni element je druženje

Temu pritrjuje tudi Mirnova E. Ceide iz zdravstvenega centa Montefiore v New Yorku, ki se ukvarja s preučevanjem starajočih se možganov. “Druženje, gibanje in vadba so se izkazale za zelo uspešne dejavnike pri preprečevanju upadanja kognitivnih sposobnosti,” pravi. “Ključni element pri družabnih plesih je druženje,” še poudarja.

Priznava sicer, da današnja medicina ne ve natančno, kako telesna aktivnost pri tem deluje, ve pa, da spodbuja delovanje srca in ožilja ter s tem preprečuje možganske kapi ali srčne zastoje. “To pa zagotovo pomaga preprečevati tudi demenco,” pravi Ceide.

“Vsakdo bi moral poskusiti!”

Obstaja raziskava, ki ples primerja z drugimi telesnimi vadbami, in ki je pokazala, da družabni ples vključuje učenje novih korakov in plesnih slik, sodelovanje s partnerico ali partnerjem, ter hkratno razmišljanje in telesno delo. “Vse to so stvari, ki možgane prisilijo, da v primerjavi s hojo, tekom ali joggingom možgane prisilijo, delujejo na višjem nivoju,” je dodaja Hackney.

Družabni ples je po njenem popolna oblika kognitivne rehabilitacije, saj zmanjša depresijo, izboljšuje kakovost življenja in dviguje samozavest. Poleg tega je varen in zabaven. “Vsakdo bi to moral poskusiti,” zaključi Hackney.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.