Testenine s čebulno omako so pravi hit na družbenem omrežju

Navdih 10. Mar 202309:00
testenine z gobami
Profimedia

Gre za odličen recept, ki je navdih našel v francoski čebulni juhi - z dodatkom gob in začimb je nastala okusna omaka, ki navdušuje ljubitelje dobre hrane po vsem svetu.

Jed, ki se v izvirniku imenuje French Onion Pasta, je postala pravi viralni hit med uporabniki TikToka. Pripravlja se v enem loncu, kar je še dodaten plus, saj po kuhanju te jedi ne ostanejo kupi posode. Na TikToku ima ključnik #frenchonionpasta že skoraj 15 milijonov pregledov. Okusno omako je navdihnila klasična francoska čebulna juha, glavne sestavine pa so karamelizirana čebula, sir, maslo, timijan in belo vino ter gobe.

Sestavine

  • 1/4 skodelice olivnega olja
  • 1 žlica masla
  • 3 na tanko narezane večje čebule
  • 4 stroke česna
  • 220 gramov na rezine narezanih gob
  • 1 žlica svežega timijana
  • pol skodelice belega vina
  • 2 žlici moke
  • 2 skodelici jušne osnove (mesne ali zelenjavne)
  • 340 gramov testenin
  • malce kisa (po okusu)
  • sol in poper (po okusu)

@happytummy_702 One-Pot French Onion Pasta 🧅 if you need a warm pot of LOVE, this is IT. Have a wonderful day ahead, everyone 😘 Recipe by @elaine | healthy meal ideas - I’ll link it in comments #frenchonion #onepotmeals #onepotpasta #pastalover #easyrecipe ♬ Deep Breaths - Austin Farwell

Priprava

Najprej je treba karamelizirati čebulo, zato v veliki ponvi segrejte olje in maslo na srednje močnem ognju (nekateri uporabljajo samo olivno olje, a maslo zagotovo doda odličen priokus). Dodajte čebulo in ščepec soli. Počasi dušite čebulo, ki jo je treba pogosto mešati, vse dokler ne karamelizira – postopek traja od 25 do 30 minut. Nato dodajte nasekljan česen, gobe in timijan. Dušite nekaj minut, da se gobe malce zmehčajo. Dodajte vino, premešajte, potem dodajte moko. Kuhajte še nekaj minut, dokler se omaka ne zgosti.

Vanjo nato vlijte jušno osnovo in vodo. Začinite s soljo in sveže mletim poprom. Pustite, da omaka zavre, potem dodajte testenine. Kuhajte od 8 do 10 minut oziroma dokler niso testenine skuhane “na zob.” Na koncu dodajte malce kisa. Dober tek.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.