Viralni oglas, ki razbija predsodke (VIDEO)

Navdih 18. Jul 202311:05 0 komentarjev
Nogometni oglas: Orange
Posnetek zaslona/Orange

Oglas, ki je sprva videti kot vsak drug nogometni video – dramatična glasba, atraktivne akcije in poživljajoči komentarji – s preobratom popolnoma preseneti. Francoskemu telekomunikacijskemu podjetju Orange je uspelo ustvariti viralni oglas, ki razbija predsodke.

“Samo les Bleus v nas sprožijo ta čustva,” piše na ekranu. Les Bleus je ime za francosko nogometno reprezentanco. “Ampak to niso oni,” dodajo.

Na polovici dvominutnega videa, ki ga je ustvarila agencija Marcel za francosko telekomunikacijsko podjetje Orange, sledi razodetje: video nogometašev moške nogometne reprezentance je globoki ponaredek (angleško deepfake). Obrazi moških nogometašev so nadomestili njihove kolegice, med drugim Sakine Karchaoui in Delphine Cascarino.

“Ko podpiramo les Bleus, podpiramo les Bleues,” se glasijo zaključne besede oglasa. Les Bleues je vzdevek za francosko žensko reprezentanco.

Oglas so prvič objavili konec junija pred ženskim svetovnim prvenstvom v nogometu, ki se bo začelo 20. julija. V zadnjem tednu je požel veliko pozornosti, saj je zakrožil po Twitterju, TikToku, Redditu in drugod. Več tisoč oboževalcev je navdušenih nad idejo in sporočilom inovativnega oglasa.

“Pameten način, da se ljudje soočijo s svojimi predsodki,” je zapisal eden od uporabnikov Reddita. Upokojeni avstralski nogometaš Craig Foster pa je na Twitterju napisal: “Nogomet je nogomet. Šport je šport. Začnite se zanimati za ženski šport,” je dodal.

Ko je Cristiano Ronaldo leta 2021 zadel svoj 110. in 111. gol za portugalsko nogometno reprezentanco, so ga poimenovali za rekorderja v mednarodnem nogometu. A to poimenovanje ima pomanjkljivost, saj bi morali dodati, da gre za rekorderja v moškem mednarodnem nogometu. Sedem žensk je namreč doseglo več zadetkov, vključno s Kanadčanko Christine Sinclair, ki je dosegla 190 golov.

Ko je Lionel Messi povedel argentinsko nogometno reprezentanco do zmage na lanskem svetovnem prvenstvu, je Fifa objavila članek o vseh njegovih rekordih. Med drugim so zapisali, da je edini igralec, ki je na svetovnem prvenstvu dal gol kot najstnik, moški v dvajsetih in v tridesetih letih. A to sta dosegli tudi vsaj dve nogometašici – Brazilka Marta (Vieira da Silva) in nekdanja ameriška zvezda Mia Hamm.

Prav tako je Fifa po finalu zapisala, da je Messi odigral največ minut v zgodovini svetovnega prvenstva: 2.314. A upokojena kapetanka ameriške nogometne reprezentance Kristine Lilly je odigrala 2.536 minut.

Čeprav je bil v zadnjih letih dosežen določen napredek pri priznavanju kakovosti ženskemu nogometu, večina gledalcev ženskega nogometa ne ceni tako visoko. Organizatorji letošnjega ženskega svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo potekalo v Avstraliji in na Novi Zelandiji, sicer pričakujejo, da si ga bosta ogledali kar dve milijardi gledalcev.

Študija, ki jo je prejšnji teden objavila Univerza v Zürichu, je pokazala, da se kakovost moških in ženskih nogometnih predstav ocenjuje podobno, če je spol igralcev prikrit. Ko pa je spol znan, so moške akcije ocenjene bistveno bolje.

“Naši rezultati ovržejo domnevo, da nizko povpraševanje po ženskem profesionalnem nogometu temelji na kakovosti predstav igralk,” je dejal soavtor študije Carlos Gomez. Viralni oglas potrjuje prav to.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!