Volkswagen Golf ni več evropska številka ena

Navdih 19. Feb 202310:30
VW Golf, generacije
Volkswagen

To se je zgodilo šele četrtič po letu 1990.

Volkswagen Golf velja za enega najbolj prepoznavnih avtomobilov na svetu ali pa vsaj v Evropi. Po njem je tako rekoč poimenovan segment C ali Golfov razred, ki predstavlja kombilimuzine nižjega srednjega razreda. A v zadnji generaciji (ki je pripravljena, da se na trg poda v prenovljeni podobi) je naletela na precej kritik. To pa se očitno precej pozna tudi na prodajnem področju.

Golf namreč ni več najbolje prodajani avtomobil v Evropi. V letu 2022 ga je namreč na tem položaju nasledil Peugeot 208. Čeprav ne gre za povsem nov avtomobil, Peugeotov vstopni model (znamka je sicer lani doživela opazen upad prodaje novih vozil) je namreč lani doživel petodstotni porast prodaje, skupaj pa so pri Peugeotu prodali nekaj več kot 206.800 vozil. Mejo 200.000 prodanih vozil je sicer presegla še Dacia Sandero, ki je prepričala 201.550 kupcev.

Peugeot e-208 Peugeot e-208
Peugeot

Nekdanjega prodajnega aduta znamke Volkswagen sicer ni niti med najboljšo trojico. To namreč zaključuje njegov manjši brat, Volkswagen T-Roc, ki je sicer doživel malenkosten padec v prodaji, med njiju pa se je nato uvrstil tudi Fiat/Abarth 500. Golf je sicer utrpel 14-odstotni upad prodaje, kar je skoraj največ med deseterico, prodanih pa je bilo 177.203 avtomobilov. Na lestvici mu nato sledijo Toyota Yaris, Opel Corsa, Hyundai Tucson, Dacia Duster in pa Renault Clio, ki je lani doživel kar 27-odstotni upad prodaje.

Volkswagen Golf se je tako z vrha najbolje prodajanih avtomobilov v Evropi poslovil po kar 14 letih ”vladavine”. Nazadnje se je na prvo mesto zavihtel kak drug avtomobil leta 2007, ko je to uspelo Peugeotu 207, leto pred njim pa Opel Astri. Po letu 1990 je sicer ta rezultat poleg Golfa uspel le še Fiat Puntu leta 1997. Volkswagen medtem z naskokom ostaja najbolje prodajana evropska avtomobilska znamka, prodali so nekaj manj kot 1,2 milijona vozil.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.