Zakaj je Steve Jobs vedno nosil enake pulije

Navdih 27. Maj 202317:08 0 komentarjev
Steve Jobs
PROFIMEDIA

Zakaj se mnogi uspešni ljudje vsak dan oblačijo bolj ali manj enako? Ne gre le za grajenje osebne znamke, temveč tudi za zmanjšanje števila odločitev, ki jih morajo sprejeti v dnevu. Utrujenost pri odločanju je namreč psihološko stanje, ki lahko naše življenje precej oteži.

Pokojni soustanovitelj Appla Steve Jobs je bil seveda najbolj znan po svojem vizionarstvu in inovacijah, prav tako pa se je ljudem verjetno v spomin vtisnil tudi njegov značilni videz. Modre kavbojke, črn puli in superge.

A Jobsova uvedba neke vrste dnevne uniforme ni bila prav nič nepremišljena. Pravzaprav je bila ta odločitev namenjena … zmanjšanju števila odločitev, ki jih moramo dnevno sprejemati v življenju.

Seveda je res, da značilen videz pripomore tudi k temu, da si nas ljudje zapomnijo, a mnogi izjemno uspešni (in zaposleni) ljudje to počnejo, ker nočejo trošiti mentalne energije za razmišljanje o nepomembnih stvareh. Tudi nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je nekoč za Vanity Fair povedal, zakaj nosi samo sive ali modre obleke: “Poskušam zmanjšati število odločitev. Ne želim razmišljati, kaj bom jedel ali nosil. Ker se moram odločati o preveč drugih stvareh.”

Prav tako obstajajo poročila, da je Albert Einstein kupil več enakih sivih oblek iz istega razloga – da bi prihranil energijo za vse drugo možgansko delo.

Raziskovalci so ugotovili, da je naša sposobnost za dosledno sprejemanje premišljenih odločitev omejena. Samo pomislite – že dan začnemo z odločanjem, kaj bomo jedli za zajtrk in kdaj se bomo odpravili v službo. Seveda med delom, še posebej na vodstvenih položajih, sledi še toliko več odločitev.

To lahko vodi do t. i. utrujenosti pri odločanju (decision fatigue), kar pomeni, da se kakovost naših odločitev poslabša po daljšem obdobju sprejemanja velikega števila odločitev.

Utrujenost
PROFIMEDIA

“Utrujenost pri odločanju razloži, zakaj se sicer čisto razumni ljudje kdaj razjezijo na kolege ali družino, zapravijo nenormalne količine denarja za oblačila in v trgovini kupijo nezdravo hrano. Ne glede na to, kako racionalen poskušaš biti, ne moreš sprejemati odločitve za odločitvijo, ne da bi za to plačal ceno. Ta utrujenost je drugačna od fizične, saj se niti ne zavedaš, da si utrujen. Ampak tvoja baterija mentalne energije je izpraznjena,” v knjigi Willpower (Moč volje) piše soavtor knjige John Tierney.

Število odločitev v dnevu lahko zmanjšamo tudi na druge načine, če se ne želimo odpovedati raznolikemu oblačenju. Pomembno je, da imamo jutranjo rutino, med katero ne razmišljamo preveč in sprejemamo čim več avtomatiziranih odločitev. Prav tako pomaga, da se gibamo ob približno istem času, si določimo dan v tednu za obisk trgovine in večkrat v tednu pojemo enak obrok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.