Zakaj perila ne bi smeli prati na 30 stopinj Celzija?

Navdih 20. Jul 202305:30 0 komentarjev
pranje perila
PROFIMEDIA

Če večino perila perete na 30 stopinj Celzija, to pravzaprav počnete narobe. Zakaj perila ne bi smeli prati pri nizkih temperaturah?

Nekateri barvno perilo, še posebej občutljive materiale ali lepše stvari, v pralnem stroju perejo pri 30 stopinjah Celzija.

Čeprav se pranje perila pri nižji temperaturi zdi dobra ekološka oziroma ekonomična ideja, strokovnjaki opozarjajo, da to ni dobro za zdravje. Bakterije živijo v našem telesu pri temperaturi 37 stopinj Celzija, kar pomeni, da jih temperatura 30 stopinj Celzija v pralnem programu morda ne bi odpravila. Primer take bakterije je denimo E. coli, pisanje Večernjega lista povzema N1 Zagreb.

Mikrobiologi zato svetujejo, da perila ne peremo pri temperaturah, nižjih od 60 stopinj Celzija, še posebej otroških oblačil. Na športnih copatih, ki so bili oprani na nizki temperaturi, je kar 10.000 organizmov, povezanih z iztrebki, v dveh žlicah vode iz pralnega bobna pa okoli milijon bakterij.

Da se v pralnem stroju ne bi zadrževale bakterije, je priporočljivo, da ga vsaj enkrat na mesec praznega zaženete na 90 stopinj Celzija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!