Zdrav in okusen namaz, ki ga boste z užitkom mazali na kruh

Navdih 25. Mar 202410:57 0 komentarjev
Lečin namaz z mladim pečenim korenčkom
Foto: Zajem zaslona/Kristina Štriga/Punkufer.hr/Instagram

Ne glede na to, ali iščete zdravo in okusno alternativo za zajtrk, malico ali večerjo, bo lečin namaz z mladim pečenim korenčkom zagotovo zadovoljil vaše brbončice in hranilne potrebe.

Leča, kot glavna sestavina tega namaza, je znana po bogati hranilni vrednosti. Gre za eno najstarejših kulturnih rastlin, ki jo cenijo zaradi visoke vsebnosti beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov.

Korenje je pravo superživilo, bogato z betakarotenom, antioksidanti, vitamini in minerali, ki podpirajo zdravje kože, vida in imunskega sistema. Mlad pečen korenček v tem namazu prinese sladek okus, ki se popolnoma ujema z bogatim okusom leče.

Punkufer.hr je skupaj s hrvaško blogerko Kristino Štriga, ki na Instagramu stoji za profilom @cellulite_factory, objavil recept za ta namaz, ki bo zadovoljil še tako zahtevne jedce.

Zaradi visoke vsebnosti beljakovin in vlaknin je ta namaz odlična izbira za vse, ki želijo zaužiti uravnotežen obrok, ki dolgo časa ohranja sitost.

Sestavine

  • 300 g mladega korenja
  • 2 žlici olja
  • 1/2 čajne žličke dimljene paprike
  • 1/2 čajne žličke ruja (sumaka)
  • 1/2 čajne žličke grobo mletega česna
  • sol in poper po okusu
  • 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
  • 30 g masla
  • 1 žlica javorjevega sirupa

Lečin namaz

  • 250 g rdeče leče, kuhane
  • 2 žlici tahinijeve paste
  • 1 žlica čilijevega olja (ali olivnega olja, če ne marate pekočega)
  • 1/2 čajne žličke kumine
  • 1/2 čajne žličke dimljene paprike
  • 1/4 čajne žličke soli
  • lupina 1/2 pomaranče
  • sok 1/2 pomaranče
  • približno 80 do 100 ml hladne vode

Priprava

Korenček olupimo, operemo in prerežemo na pol. Nato ga položimo na pladenj in ga začinimo z oljem, dimljeno papriko, rujem, česnom, soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Premešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo. Na srednji temperaturi segrejemo ponev, dodamo žlico olja in nato razporedimo še korenje. Pečemo ga tri minute, pokrijemo, zmanjšamo ogenj in pečemo še sedem minut. Nato korenje obrnemo, ponovno pokrijemo in pečemo še sedem minut.

Dodamo maslo in javorjev sirup ter na ognju pustimo dve minuti. Korenje obrnemo, kuhamo še nekaj minut, pokrijemo in odstavimo z ognja.

V mešalnik stresemo vse sestavine, razen vode, ter jih mešamo približno pet minut. Med mešanjem občasno preverimo konsistenco in dodamo vodo po lastnem okusu.

Namaz prestavimo na servirni krožnik. Nanj razporedimo korenje, pokapamo z malo čilijevega olja, dodamo vloženo čebulo, ruj in drobnjak ter postrežemo s popečenimi kruhki.

Dober tek!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!