Ne gre za fatamorgano, to je oaza Huacachina v Peruju

Magazin 18. Okt 202112:55 0 komentarjev
Huacachina
Profimedia

Huacachina je vasica, zgrajena okoli majhne oaze in obdana s peščenimi sipinami v jugozahodnem Peruju. Zdi se kot privid, a je še kako resnična!

Oaza Huacacahina leži približno pet kilometrov od mesta Ica ali 5 ur vožnje iz glavne prestolnice Lime in je bila predstavljena celo kot perujska značilnost na hrbtni strani bankovca za 50 solov leta 1991. Gre za majhno naselje, saj ima stalno prebivalstvo le okoli 100 ljudi, vsako leto pa gosti tudi več deset tisoč turistov, ki si pridejo ogledat kot filmsko kuliso prečudovito oazo.

Huacachina se tako spreminja v letovišče, namenjeno lokalnim družinam iz bližnjega mesta Ica in vse bolj tudi mednarodnim turistom, ki jih privlačijo športi na deski na peščenih sipinah, ki tukaj segajo nekaj sto metrov visoko. Druga priljubljena dejavnost je vožnja z vozički, ki so lokalno znani kot areneros.

huacachina
Profimedia

Huacachina je zgrajena okoli majhnega naravnega puščavskega jezera, ki ga običajno imenujejo oaza Amerike in je edina naravna oaza v južni Ameriki, sipine okoli pa so najvišje na tem kontinentu. Po lokalnih legendah sta voda in blato tega območja terapevtska. Domačini in turisti se zato pogosto kopajo v vodi ali mažejo z blatom, da bi ozdravili bolezni, kot so artritis, revmatizem, astma in bronhitis.

Kot naravna oaza je Huacachina že desetletja ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij Perujcev. V 60. letih je bilo to znano letovišče in se je ponašalo s hišami, hoteli, sprehajališčem in celo velnes zdraviliščem.

Huacachina
Profimedia

Legenda pravi, da je oaza izvirala iz solz deklice iz mesta Tacara, ki je objokovala smrt svojega ljubljenega, mladega inkovskega bojevnika. Po dnevih in nočeh joka je nastala laguna, dokler ni nekega dne skozi laguno prišel bojevnik in zagledal dekle. Ker je čutila, da je opazovana, se je mlada ženska vrgla v vodo, da bi se skrila, dokler ni vojak odšel. Ko je poskušala iz vode, pa je spoznala, da se je prelevila v morsko deklico. Deklici je bilo ime Huacachina. Legenda pravi, da vsako polno luno mlada ženska zapusti laguno, da bi še naprej jokala za svojim ljubljenim.

Huacachina
Profimedia

Jezero je nastalo z naravnim prodiranjem iz podzemnih vodonosnikov, vendar je povečanje vrtanja začelo ogrožati to oskrbo v začetku leta 2000. Da bi nadomestili to izgubo in ohranili oazo kot destinacijo za turiste, so lokalne poslovne skupine leta 2015 začele črpati vodo v jezero.

Leta 2016 so oznanili, da bo perujski znanstvenik Marino Morikawa, ki je ustvaril sistem nano mehurčkov za dekontaminacijo jezera El Cascajo, vodil projekt obnove lagune Huacachina, a danes žal o tem projektu ni znanega veliko. Prizadevanja za ohranitev oaze in vegetacije, ki jo sestavljajo palme, evkaliptus in rogač, pa so zelo aktivna.

Huacachina
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!