Ne hvalite prijateljev, ki so shujšali: raje jim recite nekaj drugega

Magazin 19. Jun 202218:00 > 18:35 1 komentar
Profimedia

So vas pred kratkim pohvalili zaradi videza, ker ste izgubili kilograme? Verjetno ste tak kompliment komu dali tudi že sami. Čeprav so pohvale dobronamerne, strokovnjaki komplimente na račun izgube teže odsvetujejo in predlagajo previdnost, saj z njimi nehote poglabljamo idealiziranje suhih teles in sporočamo, da z nekaj kilogrami več ne dosegamo družbenih standardov.

Čeprav je v družbi pravzaprav samoumevno, da izgubo teže pri prijateljih pohvalimo, morda z zanimanjem vprašamo, kako jim je to uspelo, ali občudujemo njihov zagon in voljo, Alvin Tran, asistent na Univerzi New Haven iz Connecticuta, ki raziskuje motnje prehranjevanja in telesno samopodobo, pravi, da moramo biti pri pohvalah na račun teže pazljivi. “Nehote poglabljamo ali utrjujemo ideal suhih postav, ki ga naša družba pogosto poudarja,” je povedal za CNN. Dejal je, da bi morali biti zelo previdni v pogovorih o fizični podobi oseb, še posebej kadar govorimo o teži. Dodatna pazljivost je – tako Tran – potrebna, kadar govorimo z osebami, ki trpijo zaradi motenj prehranjevanja ali tistimi, ki imajo resne težave s samopodobo, saj tovrstne opazke lahko poslabšajo njihovo stanje. Dodal je še, da pohvale izgube teže ohranjajo “dietno kulturo”, ki je zasidrana v naši družbi, in idejo, da je vitkost sama po sebi nekaj dobrega.

Profimedia

“Radi se vedemo, kot da lahko nekako pogledamo ljudi in na podlagi njihovega videza ocenimo, ali so zdravi,” je dejala Tamara Pryor iz denverskega centra za motnje prehranjevanja. Dodala je, da se s podhranjenostjo srečujejo tako pri osebah močnejše postave kot pri suhih, prav tako imajo lahko tudi osebe srednje postave težave z motnjo prehranjevanja. “Ljudje tega ne morejo oceniti samo na pogled,” je ob tem poudarila Pryor.

Pohvala – da ali ne?

Raziskovalka, ki zase pravi, da izhaja iz drugega vala feminističnega gibanja, meni, da se ne bi smeli čutiti poklicane za sodbo drugih, sploh pa tega ne bi smeli javno izražati. “Moje telo, moja stvar,” po njenem mnenju še vedno velja. Pohvala vitkejše postave ima lahko psihične in fizične vplive, saj pri človeku sproži vprašanja o tem, ali v preteklosti z nekaj kilogrami več ni bil družbeno sprejemljiv. Dodatno pa lahko osebo izpostavi pritisku, da mora ohraniti takšno težo. Morali bi se ukvarjati s tem, kakšna je oseba, ne kako je videti, je dodala. Joan Hendelman, direktorica nacionalne zveze za motnje prehranjevanja v ZDA, je pojasnila, da je posledica pretiranega hvaljenja teže občutek, da nismo dovolj dobri, kadar nismo pohvaljeni zaradi svoje teže.

Profimedia

Kakršenkoli komentar telesne teže je lahko zelo problematičen pri osebah z motnjami hranjenja, je dejala Pryor. Kot primer je navedla anoreksično bolnico, ki je v trgovini z oblačili pomerjala nove obleke. Njena mama je bila ob pogledu na njeno shujšano telo zaskrbljena in jo je pohvalila, ker je končno začela zdravljenje. Trgovka, ki je prišla mimo, pa je njeno postavo komentirala z opazko, “da bi umrla za to, da bi bila tako suha”. Anoreksično dekle je torej dobilo dva nasprotujoča si odziva. Hendelman je poudarila, da so pohvale teže ekstremno kočljive pri bolnikih, ki trpijo za anoreksijo ali rakom. Onkološki bolniki, ki zaradi bolezni shujšajo, pogosto pravijo, da so jim pohvale zaradi izgubljene teže zelo neprijetne, saj si sami želijo, da se to nikoli ne bi zgodilo in ne bi bili bolni.

Kako pohvaliti na primeren način?

Kaj storiti, če smo res navdušeni nad videzom nekoga? Naj te osebe sploh ne pohvalimo? Kdaj lahko pohvalimo videz osebe in kako? Strokovnjakinji svetujeta, da se izogibamo pohvalam na račun teže. “Če je nekdo shujšal iz zdravstvenih razlogov, lahko takšen kompliment predstavlja pritisk, da ne smejo pridobiti izgubljene teže,” je dejala Pryor. Če oseba sama omeni nedavno izgubo teže, pa predlaga vprašanje, kako se sogovornik počuti zaradi tega.

Hendelman je ob tem dodala, da je bolje pohvaliti oblačila ali “iskrice v očeh”. Bolje je, da ne pohvalimo izgube teže.

Bolj kot sprejemamo svoja telesa, večja je verjetnost, da bomo zdravi

Pryor je dejala, da bi morali razmišljati o tem, kaj pomeni biti zdrav. Hendelman pa je opozorila, da nas telesa spravljajo od ene točke do druge in da ni pomembno, kako so videti, ampak kaj je v njih. “Neverjetno je, koliko nam lahko telesa dajo,” je dejala in poudarila, da je pomembno sprejeti tudi gensko zasnovo telesa, predvsem pa samega sebe in svojo enkratnost. Bolj kot sprejemamo svoja telesa, večja je verjetnost, da bomo bolj zdravi. “Naša telesa vedo najbolje,” je zaključila strokovnjakinja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje