Ne verjemite tem neresnicam o aknah v odrasli dobi

Magazin 06. Sep 202216:30
ženska
Profimedia

Ste mislili, da ste z aknami že opravili, pa so vam sledile v odraslo dobo?

Kaj je hujšega kot prebuditi se na dan službenega sestanka in na obrazu opaziti nov mozolj? Kot bi se vrnili v srednjo šolo. Če se vam zdi, da ste poskusili že čisto vse in nič ne pomaga, preverite, ali ste sledili tem neresnicam. Potem ni čudno, da je stanje ostalo isto ali je še slabše.

Zmote o aknah:

1. Akne se končajo po srednji šoli

Kot ste že ugotovili, to nikakor ne drži. In če ste mislili, da ste zaščiteni pred aknami, ker ste maturirali in morda celo diplomirali, boste precej nesrečni, ko jih boste na svojem obrazu zagledali kot odrasla oseba. Da boste bolje razumeli, poglejmo, kako nastanejo.

Akne se pojavijo ob hormonskih spremembah v telesu. Določeni hormoni povzročijo večje izločanje sebuma in rast celic. Ta dva faktorja v kombinaciji z nalaganjem starih celic vodita v nastanek aken. Z njimi se lahko srečate tudi v odrasli dobi, čeprav niste več v puberteti. Razlogi so lahko stres, določena hrana, kozmetika, določena zdravila, kozmetika …

2. Je kriv gluten?

Nekaj časa je bilo popularno mnenje, da bi morali zaužiti manj glutena, kar naj bi pomagalo pri kopici zdravstvenih problemov, tudi pri izboljšanju aken. Pa je res?

Jedilnik brez glutena potrebujejo pacienti s celiakijo, preostali pa naj se mu ne bi izogibali. Če sumite, da je vzrok za kakšno zdravstveno stanje gluten, se posvetujte s svojim zdravnikom. Tisti, ki se diete lotijo malce po svoje in izločijo vsa živila z glutenom, lahko telo prikrajšajo za pomembna hranila, ki jih potrebuje. Dolgoročno je to precej slabo, poleg tega bo nova prehrana prinesla nekaj stresa, ta pa lahko poslabša vaše akne.

3. Potrebujem več izdelkov za nego

Ali pa je razlog ravno v tem, da jih imate preveč. Kot je pomembno, da imate rutino in redno čistite kožo ter skrbite zanjo, morate tudi dobro premisliti, kaj boste dali nanjo. Mogoče ne uporabljate vlažilnih izdelkov, ker menite, da je koža že tako ali tako mastna in tega ne potrebuje. Pravzaprav vaše ravnanje poslabšuje stanje.

Najbolje je, da se pred nakupom kozmetičnih izdelkov odpravite h kozmetičarki ali drugim strokovnjakom in povprašate, kaj bi bilo za vas najprimerneje. Z uporabo pravih izdelkov bi morali kmalu videti vsaj manjše rezultate. Z dolgotrajno uporabo pa bi se akne morale izboljšati.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.