Nekoč in zdaj: Titova vila na Zlatiborju v Srbiji

Magazin 23. Okt. 202111:31 > 26. Okt. 2021 08:252 komentarja
Delite:
Titova vila Zlatibor
Foto: Facebook

Titova vila ali vila Aleksandra Pavlovića je edina stavba v središču Zlatiborja, ki jo je Zavod za spomeniško varstvo Kraljevo razglasil za kulturni spomenik. To je zelo očitno s fotografije, ki kroži po družbenih omrežjih in ki kaže "urbanističen pekel" sredi narave.

Fotografija prikazuje Titovo vilo, obdano z zgradbami, ki so že dokončane, in tistimi, ki jih še gradijo. Vse skupaj popolnoma odstopa od idiličnega ambienta, v katerem je bila zasnovana, obdana z zelenjem, po katerem slovi srbski Zlatibor. Ali vsaj je slovel.

Zdi se, da je urbanizacija Zlatiborja ušla izpod nadzora, kar se, na grozo ljubiteljev narave, vidi na vsakem koraku. Zlatibor neustavljivo spreminja podobo. Nekateri ocenjujejo, da je danes v stanovanjskih soseskah v Novem Beogradu več dreves kot v središču Zlatiborja.

Tako so tudi drevesa okoli očarljive vile, ki naj bi bila središče hotelskega kompleksa “Titova vila Zlatibor”, izginila.

Zlatibor urban hell from serbia

Nihče ne more ostati ravnodušen ob tem kontrastu, čeprav so bili nekateri prepričani, da gre za fotomontažo. Žal ni – vile kmalu ne bo mogoče videti.

Vilo je v tridesetih letih prejšnjega stoletja zgradil beograjski odvetnik Aleksandar Pavlović, rojen v Gornjem Milanovcu. Prvo, neuradno ime, ki ga je dobila, je bilo “Malgre Andree” (“Kljub Andreji”), ker njegova žena, Francozinja Andre, ni želela imeti nobene vile na odročnem in “divjem” Zlatiborju. Vendar je Pavlović pri tem vztrajal. Po drugi svetovni vojni so vilo v spremenjenem družbenopolitičnem sistemu razlastili in od takrat neprestano spreminja lastnike. Zanimivo je, da je danes znana kot Titova vila, čeprav Josip BrozTito v njej verjetno nikoli ni bival. Tam je bil le na kratkem kosilu na dvorišču vile leta 1974.

Avtorica: Ana Kalaba/Nova.rs

Komentari

Vaš komentar