Nemško mesto, ki leži na tonah diamantov

Magazin 19. Nov 202112:50 > 14:40 0 komentarjev
Nordlingen, Nördlingen
PROFIMEDIA

Majhno bavarsko mesto Nördlingen, ki ima nekaj več kot 20 tisoč prebivalcev, leži na več kot 70 tisoč tonah diamantov. Prvotni prebivalci niso vedeli, na kako bogati zemlji si gradijo hiše. Današnji se bogastva zavedajo, a zaradi tega še ne bodo rušili infrastrukture.

Dobrih 100 kilometrov severozahodno od Münchna leži 14,7 milijona let star meteoritski krater. Po ocenah znanstvenikov je asteroid takrat s hitrostjo 90 tisoč kilometrov na uro padel na Zemljo ter pri tem v zemlji pustil krater v premeru skoraj 23 kilometrov. V tem kraterju, ki se imenuje Nördlinger Ries, je danes mestece Nördlingen, ki leži na več deset tonah diamantov.

Da mesto leži na izjemno dragoceni zemlji, so ugotovili angleški znanstveniki. Skupno težo vseh diamantov, ki bi jih lahko izkopali le, če bi porušili mesto, pa so ocenili na več kot 70 tisoč ton. Sprva so bili prepričani, da so diamanti nastali zaradi izjemnega pritiska, ki ga je na grafitu ustvaril komet premera dobrega kilometra. Kasneje pa so geologi oblikovali novo teorijo, ki izvor diamantov pripisuje povečani temperaturi in tlaku, ki sta se ob udarcu sprostila v zemljo. Sledila je ohladitev in kondenzacija ter preoblikovanje materiala v drage kamne.

Ko so milijone let kasneje prišli prvi prebivalci, niso vedeli, da svoje domove gradijo na dragoceni zemlji. Dolgo časa je namreč veljalo, da je krater vulkanskega izvora. Šele v 60. letih prejšnjega stoletja je bilo potrjeno, da je krater povzročil asteroid. Ker so pri gradnji infrastrukture uporabili lokalno kamnino suevit, ki je sestavljena iz delno stopljenega materiala, ki vsebuje steklo, kristalne in litične drobce, so tako obzidje mesta in številne stavbe vredni veliko več, kot bi se nepoučenemu opazovalcu morda dozdevalo na prvi pogled.

Današnji prebivalci mesteca vedo, da njihovi domovi ležijo na bogastvu, vendar mesta ne nameravajo porušiti. Poleg tega zaradi majhnosti posameznih diamantov ne bi dobili pretirano dobre cene. Večina diamantov je namreč manjša od 0,2 milimetra.

Nördlingen
PROFIMEDIA