Nenavadna oznaka v Ljubljani: veste, kaj pomeni?

Magazin 28. Feb 202412:29 5 komentarjev
prometna oznaka
Foto: Mestna občina Ljubljana/Facebook

Ob kopici prometnih znakov in označb na cestah, ki se z razvojem prometa stalno spreminjajo, marsikateri izstopajo. Nekateri zaradi svoje redkosti, drugi zaradi posebnega videza. Kaj pomeni cestna oznaka, ki močno spominja na vojaški čin, oprijelo pa se je je ime maršal?

Na nekaterih cestah lahko opazim oznako kolesa, nad katerim sta dve ukrivljeni črti, ki močno spominjata na vojaški čin. Ravno zaradi tega se ga je oprijelo ime maršal, so zapisali na Facebookovi strani ljubljanske občine. Oznaka je pomembna tako za kolesarje kot voznike.

Oznaka namreč označuje prometni pas, ki je namenjen mešanemu prometu. To v praksi pomeni, da kolesarji na tem cestnem odseku lahko vozijo po voznem pasu za avtomobile in so enakovredni motornim vozilom. Voznikom motornih vozil pa omogoča, da kolesarje prehitijo, če je to dovoljeno s črtkano črto.

Oznako lahko v prestolnici opazite na Podutiški cesti ter na Poklukarjevi in Prušnikovi ulici, so še zapisali na Facebookovi strani.

Označbo uporabljajo tudi v tujini, v anglofonskem svetu pa so ji nadeli zanimivo ime “sharrow”. Gre za skovanko iz besed “to share” (deliti) in “arrow” (puščica), ki dobro povzame njeno vlogo in namen. Oznaka je konec koncev puščica, ki označuje, da si cesto kolesarji in vozniki delijo.

Na mizi ministrov je že nov pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, ki določa videz in način postavljanja prometnih znakov. Novi pravilnik bo ob sprejetju prinesel kar nekaj sprememb, ki jih bodo udeleženci v prometu najbolj opazili pri prometnih znakih. Kateri bodo s cest izginili in katere uvajajo na novo, lahko preberete tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje