Zdravnik, ki dopoldne stavka, popoldne dela pri zasebniku. Beović: “To ni lepo”

Slovenija 27. Feb 202417:22 95 komentarjev

Zahteve zdravnikov, ki stavkajo najdlje v zgodovini države, so podprli tudi nekateri njihovi kolegi iz tujine. Paciente med zdravniško stavko razburja dejstvo, da nekateri zdravniki pri delu v javni bolnišnici stavkajo, hkrati pa popoldne delajo pri zasebnikih. Predsednica zdravniške zbornice je poudarila, da to ni lepo, predsednik Fidesa pa je pozval zdravnike, naj tega ne počnejo. "To je Fides jasno povedal že večkrat in to je moralna zaveza zdravnic in zdravnikov, ki štrajkajo," je poudaril.

Zdravniki stavkajo že sedmi teden, od 15. januarja. To je najdaljša zdravniška stavka v zgodovini države. Danes so stavkajoče slovenske zdravnike podprli tudi nekateri njihovi kolegi iz tujine.

Na novinarski konferenci Fidesa in Zdravniške zbornice Slovenije sta sodelovala član upravnega odbora Evropske federacije zaposlenih zdravnikov (Fems) Jean-Paul Zerbib in predsednica Hrvaškega zdravniškega sindikata Renata Čulinović Čaić. 

Zerbib je poudaril, da pri vprašanju stavke in vladne ignorance do Fidesa ne gre le za zdravnike, ampak za vprašanje kredibilnosti Slovenije kot evropske države. Opozoril je, da je za zdravnike ključno, da ne delajo preveč, saj lahko pride do izgorelosti, ob utrujenosti je večje tudi tveganje za zdravniške napake. Povedal je tudi, da v Franciji zdravniška stavka poteka tako, da so zdravniki – razen tistih, ki skrbijo za nujne primere – med stavko doma in ne na delovnem mestu. “Če je stavka, je stavka, to ni odgovornost zdravnikov, ampak države,” je poudaril in dodal, da v Franciji predstavnike države še posebej zaskrbi, ko se za stavko odločijo zdravniki v javnih bolnišnicah, manj pa, ko stavkajo zdravniki v zasebnem zdravstvu.

Podporo slovenskim kolegom je izrazila tudi predsednica hrvaškega sindikata Čulinović Čaić. “Mi vsi zdravniki, na Hrvaškem, v Sloveniji in nekaterih drugih državah EU, želimo opravljati svoje delo, želimo zdraviti. Nihče od nas noče stavkati. Toda v situaciji, ko se ne vidi, koliko zdravnikov primanjkuje, kako se dela nadure, kako se dela več od tega, kar bi bilo humano in zakonito, se zdravniki morajo odzvati,” je poudarila.

Konec tedna bodo začeli veljati vloženi preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo, zaradi česar bo po napovedih okrnjeno izvajanje nekaterih nenujnih storitev. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je zavrnila očitke, da se vlada z zdravniki noče pogajati in dejala, da so predlogi vlade do zdravnikov “velikodušni”. Več o tem preberite v članku Ministrica za zdravje o stavki: prišla, povedala svoje in odšla

Dopoldne stavka, popoldne delo pri zasebniku?

Da ne podpirata tega, da stavkajoči zdravniki delajo pri zasebnikih, sta na vprašanje N1 odgovorila predsednik Fidesa dr. Damjan Polh in predsednica zdravniške zbornice dr. Bojana Beović.

Mnoge paciente je namreč razburilo dejstvo, da nekateri stavkajoči zdravniki, ki so zaposleni v javnih bolnišnicah, popoldne kljub stavki delajo pri zasebnikih. Med njimi je član stavkovnega odbora Fidesa v splošni bolnišnici Celje, ortoped Matjaž Sajovic, ki je na nedavni novinarski konferenci Fidesa ministrico pozval k odstopu. Zgodbo je na svojem Facebooku razkril aktivist Jaša Jenull, ki se je hotel k omenjenemu zdravniku naročiti na pregled v popoldanski zasebni ambulanti in je brez težav dobil termin v nekaj dneh. Opozoril je še, da vseh devet ortopedov iz celjske bolnišnice dela tudi pri zasebnikih.

fides
FOTO: Žiga Živulović, BOBOI

“Na zborih zdravnic in zdravnikov smo večkrat poudarili, da preklic soglasij in štrajk pomenita motnjo v delovnem procesu. Če štrajkaš dopoldne – kljub temu da je odvzem soglasij za delo pri drugem delodajalcu pravno sporen – Fides pravi, če štrajkaš zjutraj, potem ne delaj tudi popoldne,” je povedal Polh. “To smo jasno povedali že večkrat in to je moralna zaveza zdravnic in zdravnikov, ki štrajkajo,” je poudaril in dodal, da sicer “delo pri drugem delodajalcu – ne rečem pri zasebniku, ampak že pri koncesionarju – pomeni delo za to, da javni zdravstveni sistem obstaja.”

Povedal je, da na primer celjska bolnišnica ne bi mogla obstajati brez zunanjih radiologov, ptujska bolnišnica pa ne brez internistov. “Še veliko je takih primerov, ko morajo zdravniki iz javne ustanove v popoldanskem času priti v drugo javno ustanovo pokrivat dežurstva ali neprekinjeno zdravstveno varstvo, da sistem funkcionira,” je dejal Polh in poudaril, da je bistvo, za kar se Fides trudi in bori, da se izboljšajo delovni pogoji, da zdravniki ostanejo v sistemu in da mlade zvabijo v ta sistem. “Problem je, ker enostavno vlada nam noče prisluhniti,” je opozoril.

Dr. Bojana Beović je povzela besede kolegice kirurginje na shodu Fidesa pred nekaj tedni v kliničnem centru, “ki je lepo povedala, da to ni lepo”.

“Druga stvar pa je, ali je to legalno, v to se ne znam niti spuščati,” je povedala Beović. Opozorila je tudi na izpostavljanje takih primerov. “To je stvar morale v družbi. So anomalije, posamezniki se bodo našli. Ali je v tej situaciji, ki je zoprna za vse ljudi, za vse paciente res pametno prilivati olje na ogenj in izpostavljati take primere? Ali je to moralno?” je vprašala.

Daljša odgovora dr. Polha in dr. Beović si oglejte v videu na vrhu članka.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani niso prinesle napredka, je glavni stavkovni odbor Fidesa na seji 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo. Preklici v veljavo večinoma stopijo z začetkom marca.

Premier Robert Golob jih je pozval k zaustavitvi stavkovnih aktivnosti. K prekinitvi zdravniške stavke je medtem pozvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Po njenih besedah je dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Vlado, ki se ni držala že sprejetih dogovorov, pa je pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje