Prihaja višje izplačilo za upokojence: dobijo še poračun

Slovenija 28. Feb 202410:55 36 komentarjev
Upokojenka s psom
Foto: PROFIMEDIA

Upokojenci bodo poleg februarske pokojnine, ki se je redno uskladila, dobili še poračun za januar. Koliko več bo na računih?

Februarja se pokojnine redno uskladijo, upokojenci pa bodo na račune dobili višje pokojnine kot januarja. Poleg tega bodo prejeli še poračun za januar.

Pokojnina višja za pet evrov, plus še pet evrov poračuna

Februarske pokojnine bodo izplačane v četrtek, 29. 2., in bodo za nekaj evrov višje kot januarja, ko je bil dvig precejšen, in sicer so se takrat pokojnine delno uskladile za 8,2-odstotka. Upokojenec s povprečno pokojnino bo tako prejel okoli pet evrov več. Upokojenci bodo dobili tudi poračun za januar v višini 0,6 odstotka (gre za razliko med redno februarsko in delno januarsko uskladitvijo: 8,8 – 8,2 = 0,6).

Poračun za januar bo v isti višini kot dvig februarske pokojnine, pri povprečni pokojnini torej znaša okoli pet evrov. Vse skupaj bo tako v četrtek upokojenec s povprečno pokojnino prejel okoli deset evrov višje nakazilo kot januarja, marca pa bo izplačilo spet nižje za pet evrov.

V spodnji tabeli smo za izračun vzeli upokojenca, ki prejema povprečno pokojnino. Po podatkih Zpiza je ta lani znašala 823 evrov. Dodali pa smo tudi primer, ko upokojenec prejema tisoč evrov pokojnine.

(Če se vam tabela ne prikaže takoj, počakajte nekaj trenutkov.)

Pokojnine so bile nekoliko višje že zadnja dva meseca lanskega leta, in sicer za 1,8 odstotka. Upokojenske organizacije so namreč pozivale k izredni uskladitvi pokojnin, vlada pa je na koncu privolila – kot je to poimenovala – v povečan del prejemkov za zadnja dva meseca lanskega leta.

Preberite tudi, koliko regresa bodo letos dobili upokojenci in kdaj so datumi izplačil pokojnin v letu 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje