Nenavadna raziskava: Katere avtomobile vozijo potencialni ”psihopati”?

Magazin 03. Dec 202111:45
BMW M3
BMW

Britanska spletna stran Scrap Car je objavila študijo z nenavadno vsebino. Ukvarja se namreč s potencialnimi psihopati - in tem, kaj vozijo.

Seveda je med vozniki kup posploševanj in ugibanj o tem, kdo vozi bolje, kako vozijo vozniki posameznih znamk in kaj vozijo najbolj nestrpni in agresivni vozniki. No, pri britanski spletni strani Scrap Car so tem trditvam, ki v glavnem veljajo za ”urbane legende”, želeli priti do dna. Tako so naročili študijo z 12 vprašanji, ki jo je izpolnilo dva tisoč britanskih voznikov. Vprašalnik so poimenovali kar psihopatski test, saj naj bi pokazal tendenco po psihopatskem obnašanju glede na avto, pogon, barvo … Voznike, ki so izpolnjevali anketo, pa so ocenjevali z oceno od 1 do 36.

Za volanom električnih vozil so …

polnilnica
Daimler

Rezultati so vsekakor zanimivi, saj so lahko poleg tega, vozniki katerih znamk so potencialno najbolj nagnjeni k tovrstnemu vedenju, ugotovili tudi, kakšna je barva teh vozil in celo pogonski sklop. Pri tem se zdi najbolj zanimivo, da so prav vozniki električnih vozil dosegli izjemno visok rezultat. Tako so vozniki ekološko najbolj sprejemljivih vozil dosegli v povprečju kar 16 od 36 točk, vozniki dizlov pa le sedem točk. S tem so glede na metodologijo ocenjevanja že blizu možnim psihopatskim nagnjenjem.

Zanimiv, morda niti ne tako nenavaden, je tudi rezultat, ki kaže korelacijo znamke in potencialnih psihopatskih nagnjenj. Tu so največje število točk dosegli vozniki znamke BMW (12,1 točke), nedaleč za njimi pa so vozniki znake Audi z 10,7 točke. Na tretjem so vozniki Fiatov, s precej manj točkami, in sicer s sedmimi. Mercedes je na sedmem mestu s 5,9 točke, na zadnjem mestu so vozniki znamke Škoda (3,2 točki).

Zlata barva karoserije je na vrhu

Audi RS Q3 Sportback
Audi

Raziskava je pokazala tudi korelacijo med barvo vozila in potencialno psihopatsko motnjo (večvrednostni kompleks, pomanjkanje občutka krivde in/ali obžalovanja, narcisizem …). Tako so najbližje temu vozniki, ki vozijo avtomobile zlate barve (12,7 točke), hitro za njimi pa so že vozniki z avtomobili rjave (11,7) in zelene barve (8,5).

Precej visoko so po tej raziskavi tudi vozniki personaliziranih registrskih tablic (13,8 točke). Seveda je treba ob tem dodati, da je pri analizi treba upoštevati tudi metodologijo in točkovanje. Ta pravi, da je psihopatska motnja realna šele od rezultata 19 naprej, zelo verjetna pa od 27 naprej.