Nenavadno odkritje raziskovalcev: dno oceana “tlakovano” z rumeno opeko

Magazin 06. Jan 202321:33 0 komentarjev

Na dnu oceana pri Havajih so znanstveniki naleteli prizor, ki buri duhove: morsko dno je videti, kot da je tlakovano z rumeno opeko, "cesto" pa mnogi z bujno domišljijo označujejo za pot do Atlantide. A resnica je malce manj skrivnostna.

Podvodni raziskovalci so na ekspediciji na globokomorski greben severno od Havajev naleteli na nepričakovan prizor, poroča nova.rs. Morsko dno je videti, kakor da je tlakovano z rumeno opeko.

Ekipa raziskovalne podmornice Nautilus je “cesto” naključno odkrila tisoč metrov globoko na kraju, za katerega menijo, da gre za dno nekoč posušenega jezera. Odprava je po navedbah nova.rs raziskovala greben Liliʻuokalani v notranjosti morskega narodnega spomenika Papahanaumokuakea.

Čeprav je odkritje razvnelo domišljijo mnogih, ki so cesto označili kot pot v Atlantido, je, kot piše nova.rs, dejanski razlog za nastanek ceste nekoliko manj mističen. Gre namreč za razpokano vulkansko kamnino, ki je nastala kot posledica vulkanskega izbruha.

“Edinstveni 90-stopinjski zlomi so verjetno povezani s stresom pri segrevanju in ohlajanju zaradi več izbruhov,” je pojasnila raziskovalna skupina podmornice Nautilus, ki odkriva neznana področja oceana in s svojimi odkritji pomaga biologiji, geologiji in arheologiji, še piše nova.rs.

cesta, tlakovci, morsko dno
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!