Norveški vojaki morajo po koncu služenja roka vrniti spodnje perilo

Magazin 07. Jan 202213:16
Delite:
Norveška vojska
Foto: Profimedia

Norveški naborniki bodo morali po služenju vojaškega roka vrniti spodnje hlače, modrčke in nogavice, ki jih bodo dobili njihovi nasledniki. Norveška vojska ima zaradi pandemije namreč težave z zalogami.

Do nedavnega so norveški vojaški obvezniki spodnje perilo, ki so ga prejeli med služenjem, lahko odnesli domov. Toda pandemija covida-19 je z zaprtjem tovarn in transportnimi težavami resno zmanjšala količino zalog.

Norveška vojska je tako lani pozvala nabornike, naj vrnejo spodnje perilo za ponovno uporabo. Sprva prostovoljen ukrep naj bi sedaj postal obvezen.

“Zdaj, ko smo se odločili, da bomo ta del paketa ponovno uporabili, bomo lahko imeli v obtoku večjo količino opreme in povečali zmožnosti njene dostave. Na zalogi je imamo premalo,” je dejal tiskovni predstavnik vojske za logistiko Hans Meisingset. “Perilo je oprano, očiščeno in pregledano. To, kar distribuiramo, je v dobrem stanju,” je dejal.

Predstavnik nabornikov Eirik Sjohelle Eiksund je medtem opozoril na nenehno pomanjkanje opreme, ki bi lahko vplivalo na operativne zmogljivosti. “Resno pomanjkanje opreme in oblačil lahko potencialno vpliva na operativno pripravljenost in v najslabšem primeru na varnost vojaka,” je povedal.

Na Norveškem, ki varuje severne meje Nata, je služenje vojaškega roka sicer obvezno, vendar vojska vsako leto v svoje vrste pozove le okoli 8.000 najbolj motiviranih fantov in deklet.

Komentari

Vaš komentar