Norveški arhitekt, ki je naredil večino zaplenjenih ruskih superjaht

Magazin 17. Mar 202311:15
Espen Oeino
Profimedia

Norvežan Espen Oeino zadnja desetletja velja za enega najvplivnejših oblikovalcev zunanjosti super ali celo megajaht, saj po njegovih idejah zgradijo največ tovrstnih luksuznih plovil, pravih vil na morju. In seveda je bilo med njegovimi naročniki veliko bogatih Rusov, ki so jim jahte ob začetku napada na Ukrajino zaplenili. A uglajeni Norvežan, ki je zaradi vojne izgubil veliko naročil, se preveč ne obremenjuje, še vedno ima veliko dela, saj je na svetu veliko bogatašev, ki si želijo vedno večje in še bolj luksuzne superjahte.

Po očetovi strani Espen pripada šesti generaciji izdelovalcev plovil, saj so njegovi predhodniki vključno z njegovim očetom izdelovali lesene čolne. Družina po materini strani pa je sodelovala pri izdelovanju motorjev za čolne in ladje, a, kot pravi Oeino, ni zaradi tega nič poseben, saj je to usoda številnih ljudi na Norveškem.  Že kot otrok se je navduševal nad ladjami, še zlasti pa so ga zanimale jadrnice. Po končanem študiju pomorske arhitekture v francoski Normandiji se je zaposlil pri angleškemu oblikovalcu Martinu Francisu, da ustanovita hčerinsko podjetje, ki bo projektiralo jadrnice. Očitno je usoda hotela drugače, saj je Francis ravno takrat dobil naročilo za motorno jahto in Oeino se je, kot edini v biroju z diplomo iz pomorske arhitekture, hitro lotil posla. Kot popolni novinec se je stvari lotil naivno, a zelo zagnano ter vztrajno, tako da je načrtovanje in izgradnjo jahte vseeno uspešno zaključil. Po osmih letih dela pri Francisu se je odločil, da je čas da odide na svoje.

Octopus
Profimedia

Oblikovalski biro Espen Oeino International, ki načrtuje luksuzne jahte, je pametno odprl v prestižnem Monaku, saj se tam najde največ primernih kupcev z vsega sveta. Oeino je svetovno zaslovel leta 2003, ko je za soustanovitelja Microsofta, pokojnega milijarderja Paula Alena, sprojektiral 126 metrov dolgo ekspedicijsko in raziskovalno super jahto imenovano Octopus, ki še danes velja za eno najlepših super jaht.

Potem je Espen narisal 85-metrsko jahto Sveta princesa Olga za izvršnega direktorja državnega naftnega podjetja Rosneft OJSC Igora Sečina, ki so jo naredili v nemški ladjedelnici Lürssen, kjer je nastala tudi 135 metrov dolga gigajahta Amore Vero, ki ima kar dve helikopterski ploščadi. Espen Oeino je naredil načrt tudi za zaplenjeno 300 milijonov vredno jahto Amadeo, ki je dolga 106 metrov, ima šest palub, njen lastnik pa naj bi bil ruski oligarh.

Superjahta Dilbar (2016), 156 metrov

jahta dilbar
Profimedia

Oeino je mega luksuzno plovilo narisal po naročilu ruskega tajkuna Ališerja Usmanova. Super jahta, je stala približno 600 milijonov evrov, ima 84 članov posadke ter največji notranji bazen med vsemi super jahtami na svetu. Dilbar, ki je dobila ime po lastnikovi mami, je nemška vlada aprila 2022 zaradi sankcij proti Rusiji zasegla v Hamburgu.

Superjahta Ocean Victory (2014), 140 metrov

jahta
Profimedia

Prestižna jahta, ki je v lasti ruskega jeklarskega magnata Viktorja Rašnikova, je zaradi sankcij proti lastniku izklopila oddajnike ter odplula neznano kam. Nazadnje je bila videna marca 2022 na Maldivih.

Superjahta  Flying Fox (2018), 136 metrov

jahta
Profimedia

400 milijonov evrov vredna “Leteča lisica” je v lasti ruskega poslovneža Dimitrija Kamnščika, ki je večinski lastnik in predsednik največjega moskovskega letališča Domodedovo. Jahta je bila marca 2022 zasežena v Dominikanski republiki, vendar je po enem mesecu čudežno čez noč izginila iz pristanišča (podobno kot na Hrvaškem) ter pobegnila v Turčijo, kjer ni pod sankcijami.

Amadea (2020), 106 metrov

ZDA so na Fidžiju zasegle več kot 300 milijona evrov vredno jahto Amadea, katere lastnik je od leta 2021 sankcionirani oligarh Sulejman Kerimov, zgraditi pa naj jo bi dal drug oligarh. Amadea je dolga 106 metrov, ima 6 palub, koncertni klavir, 10-meterski bazen. Amadea lahko samo proizvaja energijo in razsoljuje morsko vodo. Upravlja jo 33 članov posadke.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.