Priljubljena keto dieta – “škoda večja od koristi”

Magazin 11. Mar 202313:16 2 komentarja
keto dieta
PROFIMEDIA

Nova raziskava kaže, da je dieta z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in veliko maščob, kot je ketonska dieta, ki se jo zadnja leta poslužujejo mnogi, lahko povezana z višjo ravnijo "slabega" holesterola in podvojenim tveganjem za srčno-žilne bolezni, kot so zamašene arterije, infarkt in kap.

“Naša študija je pokazala, da je redno uživanje hrane z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob povezano s povišano ravnijo holesterola LDL ali t. i. “slabega” holesterola in večjim tveganjem za bolezni srca,” je v sporočilu za javnost zapisala glavna avtorica študije dr. Iulia Iatan s klinike Healthy Heart Program in Centra za inovacije na področju srca in pljuč Univerze British Columbia v Vancouvru.

“Ta študija je pomemben prispevek k znanstveni literaturi in kaže, da je škoda večja od koristi,” je dejal Christopher Gardner, profesor medicine v stanfordskem centru za raziskave, ki je izvajal klinične poskuse ketonske diete. Gardner sicer ni sodeloval pri študiji.

“Povišanega holesterola LDL ne smemo zavračati kot zanemarljivega stranskega učinka diete z zelo nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov ali ketonske diete,” je dejal Gardner in opozoril na večje tveganje srčno-žilnih bolezni pri osebah z višjo vsebnostjo ketonov v krvi v primerjavi s tistimi, ki se prehranjujejo standardno.

V študiji so raziskovalci opredelili prehrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob (LCHF) kot 45 odstotkov vseh dnevnih kalorij iz maščob in 25 odstotkov iz ogljikovih hidratov. Študija, ki ni bila recenzirana, je bila predstavljena nedavno na letnem zasedanju Ameriškega kolegija za kardiologijo in Svetovnem kongresu kardiologije.

“Za študijo smo se odločili, ker smo v kliniki za preprečevanje bolezni srca in ožilja zdravili bolnike s hudo hiperholesterolemijo. Ti so se prehranjevali po tej dieti,” je dejala dr. Iatan. Visoka raven holesterola povečuje tveganje za srčni infarkt ali druge srčno-žilne bolezni.

“To nas je spodbudilo k razmišljanju o povezavi med takšno prehrano – z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo maščob – ravnijo lipidov in boleznimi srca in ožilja. Podatkov o tej povezavi pa je še vedno malo,” je dejala.

Raziskovalci so na podlagi zdravstvenih podatkov iz britanske podatkovne zbirke UK Biobank, ki ljudi spremlja vsaj deset let, primerjali prehrano 305 ljudi, ki se prehranjujejo po dieti LCHF, in približno 1.200, ki se prehranjujejo običajno.

Raziskovalci so ugotovili, da so imele osebe, ki so bile na dieti LCHF, višje ravni lipoproteinov nizke gostote, znanih tudi kot holesterol LDL, in apolipoproteina B. Apolipoprotein B je beljakovina, ki prekriva beljakovine holesterola LDL in lahko bolje napoveduje bolezni srca kot povišana raven holesterola LDL.

KETO DIETA
PROFIMEDIA

Raziskovalci so opazili tudi, da je bil skupni vnos maščob pri tistih, ki so bili na dieti LCHF, večji, ko gre za nasičene maščobe, in da so uživali dvakrat toliko živalskih virov (33 odstotkov) v primerjavi s kontrolno skupino (16 odstotkov).

“Po povprečno 11,8 leta spremljanja – in po prilagoditvi na druge dejavnike tveganja za bolezni srca, kot so sladkorna bolezen, visok krvni tlak, debelost in kajenje – je bilo pri ljudeh na dieti LCHF več kot dvakrat večje tveganje za več pomembnih srčno-žilnih bolezni, kot so zamašene arterije, ki jim je treba vstaviti stent, srčni infarkt, kap in periferno arterijsko bolezen,” so ugotovili.

Raziskovalci so zapisali, da njihova študija “lahko pokaže le povezavo med dieto in povečanim tveganjem za srčne bolezni, ne pa tudi vzročne povezave, saj je šlo za opazovalno študijo. Njihove ugotovitve so vredne nadaljnjih raziskav, saj približno eden od petih Američanov navaja, da je na dieti z malo ogljikovimi hidrati, ketonski ali podobni dieti.

Dr. Iatan je dejala, da so omejitve študije vključevale napake pri merjenju, ki se pojavijo pri samoporočanju o prehrani, majhen vzorec študije in dejstvo, da je bila večina udeležencev Britancev in niso bile vključene druge etnične skupine. Študija je preučevala tudi dolgoročni učinek diete.

Večina udeležencev – kar 73 odstotkov – so bile ženske, kar je po besedah dr. Iatan precej zanimivo, hkrati pa potrjuje, da ženske na splošno bolj sledijo prehranskim vzorcem in so bolj zainteresirane za spremembo življenjskega sloga.

Na vprašanje, ali obstajajo skupine, ki jim dieta LCHF ne škodi, je dr. Iatan odgovorila, da lahko to, kako dolgo so ljudje na dieti in ali shujšajo, vpliva na to, koliko se bo povišal LDL. “Pomembno je vedeti, da se vsak bolnik odziva drugače. Zato je med posamezniki res velika variabilnost odziva. Sicer pa smo ugotovili, da se bolnikom v povprečju poviša raven holesterola LDL,” je dejala.

Dr. David Katz, strokovnjak za zdrav življenjski slog, ki ni sodeloval v študiji, je dejal, da obstajajo različni načini, kako sestaviti dieto LCHF. Zelo malo verjetno je, da imajo vsi enake učinke na serumske lipide ali srčne bolezni. Vendar je dodal: “Dejstvo, da je dieta LCHF v tej študiji povezana s škodljivimi učinki, je opozorilo za tiste, ki sprejemajo takšne diete samo zato, ker so v modi.”

Večina zdravstvenih strokovnjakov pravi, da ketonska dieta, ki prepoveduje ogljikove hidrate, da bi telo za gorivo porabljalo maščobe, izloča zdravo hrano, kot so sadje, fižol in stročnice ter polnozrnata živila. Pri ketonski dieti gre za omejitev vnosa ogljikovih hidratov na samo 20 do 50 gramov na dan – čim manj, tem bolje. Če si to predstavljamo skozi živila, je v srednje veliki banani ali jabolku približno 27 gramov ogljikovih hidratov, kar je v tem primeru celodnevni dovoljeni vnos.

“Skupine živil, ki jih je treba izločiti, da bi dosegli ketozo, so glavni viri vlaknin v prehrani ter številnih pomembnih hranil, fitokemikalij in antioksidantov. To skrbi številne zdravstvene strokovnjake, ki menijo, da je vsaka dieta VLCD (dieta z zelo nizko vsebnostjo kalorij), kot je ketonska dieta, škodljiva za dolgoročno zdravje,” je dejal Gardner.

Keto je kratica za ketozo, presnovno stanje, ki nastane, ko jetra začnejo uporabljati shranjeno maščobo za proizvodnjo ketonov za energijo. Jetra so programirana, da to storijo, ko telo izgubi dostop do najprimernejšega goriva – ogljikovih hidratov. Ketonska dieta je znana že od dvajsetih let prejšnjega stoletja, ko jo je neki zdravnik uporabil pri otrocih z epilepsijo, ki se niso odzivali na druge metode zdravljenja.

Diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot je ketonska, se v glavnem zanašajo na maščobe, ki nas nasitijo. Vsaj 70 odstotkov ketonske prehrane sestavljajo maščobe, nekateri pa pravijo, da jih je več kot 90 odstotkov. Čeprav lahko vse te maščobe dobite iz zdravih nenasičenih maščob, kot so avokado, tofu, oreščki, semena in oljčno olje, dieta dovoljuje tudi nasičene maščobe, kot so svinjska mast, maslo in kokosovo olje ter polnomastno mleko, sir in majoneza. Uživanje veliko hrane z visoko vsebnostjo nasičenih maščob povečuje proizvodnjo holesterola LDL, ki se lahko kopiči v arterijah in omejuje pretok krvi v srce in možgane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje