Burno soočenje evropskih poslank o dogajanju v Bruslju: resnica ali bizarnost?

Slovenija 11. Mar 202309:41 59 komentarjev
N1

V organizaciji evropske poslanke iz vrst SDS Romane Tomc je v Evropskem parlamentu potekala konferenca z naslovom Medijska svoboda v EU, s poudarkom na razmerah v slovenskih medijih. Na konferenci so številni očitki leteli na premierja Roberta Goloba in njegovo Gibanje Svoboda, iz vladajoče stranke pa odgovarjajo, da je Tomc v Bruslju organizirala širjenje neresnic in klevet. V oddaji N1 STUDIO sta se soočili gostiteljica dogodka Romana Tomc in evropska poslanka iz vrst Gibanja Svoboda Irena Joveva.

Evropska poslanka EPP iz vrst SDS Romana Tomc je v Evropskem parlamentu v Bruslju organizirala konferenco z naslovom Medijska svoboda v EU, razprava pa je potekala predvsem o medijih v Sloveniji.

Konference so se med drugim udeležili predsednik programskega sveta Radiotelevizije Slovenija Peter Gregorčič, novinar in nekdanji urednik portala Siol Peter Jančič ter nekdanji poslanec državnega zbora iz vrst SDS in novinar Miro Petek. V razpravi je bilo slišati precej očitkov na račun vlade Roberta Goloba, ki da izvaja hude pritiske na medije, odstavlja urednike ter izvaja kadrovske čistke. Po dogajanju v Bruslju je bilo iz vrst Gibanja Svoboda slišati, da je Tomc v v Evropskem parlamentu uprizorila šov z organiziranjem širjenja neresnic in klevet.

V oddaji N1 STUDIO smo soočili Romano Tomc in evropsko poslanko Renew Europe iz vrst Gibanja Svoboda Ireno Jovevo.

Zakaj je razprava “pretresla” prisotne

Romana Tomc je uvodoma dejala, da je vsebina razprave na njeni konferenci o medijih v Bruslju pretresla prisotne, tudi nekatere predstavnike Evropske komisije, evropskega ‘think tanka’ in Evropskega parlamenta. Kot je dejala, jih je pretresla predstavljena resnica o politizaciji medijev v Sloveniji ter da so sedaj v Bruslju predstavili tudi drugo plat zgodbe. “Najbrž je marsikoga zelo zabolelo, da je prišla v evropskem parlamentu na površje tudi druga plat medalje,” je dejala Tomc.

Irena Joveva ji je odgovorila, da je po ogledu razprave v Bruslju dobila zgolj potrditev, da je bil to šov, namenjen predvsem volilni bazi stranke SDS. Po njenem je šlo za nekakšen vzporedni svet, poln sprenevedanj, manipulacij in izkrivljenih dejstev oziroma “slovenski populistični nadrealizem”. “Kvečjemu je predstavnike evropskega parlamenta in komisije pretresla bizarnost vsega skupaj,” je dejala Joveva in dodala, da pa je bilo v enem delu razprave govora tudi o dejstvih, ko so govorili o evropskem aktu o svobodi medijev.

Tomc: Kaj od izrečenega ne drži?

Na očitke o bizarnosti konference je Tomc Jovevo izzvala, da ji našteje, kaj izrečenega na konferenci ni držalo. Ta ji je odgovorila, da je bilo na razpravi slišati očitke o političnem vmešavanju aktualne vlade na Radioteleviziji Slovenija. “Kar povejte, kdo je to rekel. Tam so bili trije gostje in vsak odgovarja za to, kar je izrekel. Če želite kogarkoli diskreditirati, povejte, kdo je to izrekel,” je na to dejala Tomc.

Kdo skuša politično vplivati na RTV Slovenija

Ker je bilo na konferenci govora tudi o poskusu aktualne vlade, da bi si popolnoma podredila RTV Slovenija, je voditelja soočenja Miho Orešnika zanimalo, ali poskus popolne podreditve ni pomenilo tudi prihod kadrov vlade Janeza Janše na ključne položaje na javni RTV ob sestopu z oblasti. Dejala je, da politično podrejanje vidi v tem, da je namen novega zakona predvsem obglavljenje celotnega vodstva RTV Slovenija. Ravno med konferenco v Bruslju je sicer s sodišča prišla tudi informacija, da je bil Andrej Grah Whatmough na čelo RTVS imenovan nezakonito. Joveva in Tomc sta v tem delu izmenjali očitke o zgledovanju po madžarski in poljski vladi in njunem odnosu do medijev.

Izvažanje notranjepolitičnih problemov na evropski parket?

Stranka SDS je v času vladanja takratni opoziciji, ko je ta v Bruslju opozarjala na politične pritiske na medije in izčrpavanje STA, pogosto očitala, da slovenske notranje zadeve izvaža na evropski parket in “blati slovensko vlado”. Na vprašanje, kaj v njenem ravnanju drugačno, je odgovorila, da je sedaj situacija drugačna. “Tokrat imamo na mizi zakon, ki ruši nacionalno RTV, o čemer presoja tudi ustavno sodišče,” je dejala ter vladi očitala delovanje v nasprotju z vladavino prava. Zatem je Tomc morala zagovarjati še podobne poteze nekdanjega premierja Janeza Janše, na kar jo je opomnila Joveva.

“Poslanec v nemškem parlamentu bi ob takšni izjavi odstopil”

Razprava v studiu se je razvnela tudi ob predvajanju petkove izjave premierja Goloba, ko je javno pozval ustavno sodišče, da hitro sprejme odločitev o ustavnosti zakona. Prav tako ob prebiranju zapisa poslanke Svobode in nekdanje novinarke TV Slovenija Mojce Šetinc Pašek, ki se je na odločitev ustavnega sodišča o zadržanju treh členov zakona o RTVS na družbenem omrežju Facebook odzvala zelo ostro in ravnanje ustavnih sodnikov označila kot “politikantsko”. Tomc je izjave označila kot politični pritisk. Prepričana je, da bi poslanec nemškega parlamenta ob podobnih izjavah naslednji dan odstopil. Joveva na drugi strani vse to vidi zgolj kot poziv, da se o zadevi čim prej odloči.

Joveva: Ljudje so sprevideli vaše spletke in ukane

Ob koncu sta si Joveva in Tomc izmenjali še mnenja o tem, kakšna je medijska svoboda pod to vlado. Joveva je dejala, da lahko za uvid v to pogledamo v različna evropska poročila in druge kredibilne vire, ki potrjujejo, da se je medijska svoboda pod to vlado izboljšala. Tomc je temu oporekala, češ da se zelo lepo slišijo besede o evropskih medijih in raziskavah, a da je treba pogledati tudi, kdo so sodelavci teh medijev in institucij, ki tovrstne informacije pošiljajo institucijam, ki pripravljajo neke lestvice o medijski svobodi ter izpostavila Blaža Zgago, ki je iz novinarskih vrst prešel v koalicijsko SD.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje