Prepričani, da ponujajo sanjsko službo, a kandidatov ni. Zakaj?

Magazin 02. Nov 202208:00 1 komentar
nova zelandija, pohodnik, popotnik
Profimedia

Iščejo nekoga, ki bi sprejel službo, za katero pravijo, da je sanjska, vendar kandidatov skoraj ni.

Nova Zelandija je razpisala natečaj, kjer iščejo nekoga, ki bo iskal poslednje primerke njihove ogrožene živalske vrste – ptico kivi. Čeprav se to sliši kot sanjska služba, ni veliko kanditatov.

Oddelek za ohranjanje okolja v mestu Hast na zahodni strani nacionalnega parka Mont Aspiring je do zdaj prejel le tri prijave za službo spremljanja biotske raznovrstnosti, je povedal vodja Wayne Costello.

“Glavni cilj je voditi ekipo, zadolženo za reševanje vrste kivija, ki je najredkejša na Novi Zelandiji, to je haast tokoeka,” pojasnjuje Kostelo.

Kivi ptica Kivi ptica
Profimedia
nova zelandija nova zelandija
Profimedia

V opisu delovnega mesta piše, da morajo raziskovati pokrajino in skrbeti za populacijo neletečih novozelandskih ptic kivijev.

Priznava pa, da se “izjemna lepota” mogočnih gora okoli Hasta in v celotni regiji številnim kandidatom ne zdi tako sanjska. “To območje je izolirano,” priznava. Do najbližjega supermarketa sta 2 uri vožnje, do bolnišnice pa 4 ure z avtomobilom.

Poleg tega je kivi zelo plašna ptica. Populacija te vrste je ocenjena na okoli 500 osebkov in jih ni lahko najti.

“Da prideš do nekaterih krajev, moraš iti z gliserjem, pogosto s helikopterjem, saj je to območje precej oddaljeno in nedostopno.”

A Kostelo kljub nezanimanju ne izgublja upanja, zato bo ministrstvo rok za oddajo kandidatur podaljšalo še za tri tedne.