Nove ugotovitve znanstvenikov: kaj se bo zgodilo z Zemljo, ko bo Sonce “umrlo”

Magazin 16. Apr 202418:58 8 komentarjev
rdeča velikanka, Sonce
Sonce, rdeča velikanka, kot bo videti z Zemlje; umetniška upodobitev (Foto: PROFIMEDIA)

V daljni prihodnosti se bo Sonce spremenilo najprej v velikanko, potem pa v pritlikavko. Zemljo čaka negotova usoda. Nobena od možnosti pa ni preveč obetavna, kažejo najnovejše ugotovitve znanstvenikov.

Sončeva smrt čez kakšnih pet milijard let bo na neki način veličastna, čeprav ne zelo bleščeča.

Tistemu, ki bo takrat blizu, pa ne bo prinesla ničesar dobrega. Kot danes vedo znanstveniki, zvezde, kakršna je naše Sonce, umirajo tako, da se najprej napihnejo v rdeče velikanke, kot je recimo Betelgeza v ozvezdju Orion. V primerjavi z Betelgezo pa naše Sonce ne bo eksplodiralo in se z velikansko eksplozijo poslovilo od vesolja, ampak se bo krčilo kot počasi spuščajoča nogometna žoga in naposled samo še šibko sijalo kot bela pritlikavka, nič večja od Zemlje.

Za razliko od Sončeve usode je usoda planetov, ki krožijo okoli njega, manj jasna, piše N1 Beograd. Da bi našli odgovor na to vprašanje, je ekipa znanstvenikov, ki jih je vodil fizik Amornrat Aungverojvit s tajvanske univerze Naresuan, 17 let pazljivo opazovala tri bele pritlikavke drugje v vesolju. Na koncu so prišli do scenarijev, ki so najbolj verjetni za planete blizu našega Sonca – Merkur, Venero, Zemljo in Mars.

Ali smrt v “peklenskem ognju” ali pa v “drobilniku”

Za najbližja planeta, Merkur in Venero, napoved ni obetavna. Rdeča velikanka, v katero se bo napihnilo Sonce, ju bo pogoltnila.

Za Zemljo je napoved bolj negotova. Ni še jasno, ali bo Sonce pogoltnilo tudi njo. Vsekakor pa bo izgubila atmosfero in oceane, ki bodo izpareli. Kot pravi fizik Boris Gänsicke z britanske univerze Warwick, ki je sodeloval v raziskavi, Zemlja takrat ne bo prav lepo mesto za življenje.

Druga možnost je še bolj dramatična. Študija znanstvenikov, objavljena v časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, je pokazala, kaj se dogaja s planetarnimi spremljevalci belih pritlikavk. Kot kaže, bela pritlikavka asteroide, lune in planete, ki se ji približajo, trga na vse manjše koščke, ki med seboj trkajo in se sčasoma sesujejo v prah.

Po mnenju Gänsickeja je drugi scenarij manj verjeten.

“Žalostna novica je, da bo Zemljo verjetno pogoltnilo raztezajoče se Sonce, še preden bo postalo bela pritlikavka. Kar se tiče preostalega sončnega sistema, pa se bodo nekateri asteroidi med Marsom in Jupitrom ter morda tudi nekatere Jupitrove lune verjetno odtrgale iz svojih tirnic in potovale dovolj blizu bele pritlikavke, da bodo podvržene procesu drobljenja,” je dejal.

Zemlja torej Sončeve smrti ne bo preživela. Ali bo človeštvo takrat sploh še obstajalo in kje, je seveda drugo vprašanje. Ampak če bo in če do takrat ne bomo naselili drugih planetov ali znali matičnega planeta umakniti iz Sončeve bližine, bo to zagotovo pomenilo konec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje