Raiven: Pričakovanja se vozijo na istem vlaku kot razočaranja (VIDEO)

Intervjuji 16. Apr 202418:17 2 komentarja

Slovenska evrovizijska predstavnica Raiven bo skupaj z ekipo na Švedsko odpotovala 27. aprila, kjer jo 7. maja čaka nastop na prvem polfinalnem večeru. Pred odhodom je v intervjuju za N1 spregovorila o pripravah, pričakovanjih, mednarodni karieri ... Razkrila nam je tudi, kdo od letošnjih predstavnikov ji je najljubši.

Za slovensko evrovizijsko predstavnico Saro Briški CirmanRaiven so meseci intenzivnih priprav na nastop, kot je dejala, njene kariere. Po lanskoletni zmagi švedske predstavnice Loreen, ki je s pesmijo Tattoo prepričala tako ljudstvo kot strokovno žirijo ter postala prva ženska, ki je na tem tekmovanju zmagala dvakrat, bo letos Evrovizija oboževalce pozdravila iz mesta Malmö na jugu Švedske.

Raiven bo z ekipo na prizorišče odpotovala 27. aprila. Še pred odhodom je glasbenica z akademsko izobrazbo v intervjuju za N1 spregovorila o evrovizijski izkušnji.

Za vami so meseci intenzivnih priprav. Ste pripravljeni na Evrovizijo?

Bolj pripravljena, kot sem zdaj, še nikoli nisem bila v svoji karieri. Za zdaj sem zelo zadovoljna glede vsega. Ko pridemo na Švedsko, bo pesem “padla v roke” tudi švedski ekipi. Verjamem, da tamkajšnja ekipa razume, kaj želimo narediti.

Gledalci sicer lahko pričakujejo temačen, dramatičen, ženstven in drzen nastop.

Lahko bi rekli, da je vaš nastop še vedno zavit v tančico skrivnosti, saj o njem ni veliko znanega. Kako želite predstaviti Slovenijo?

V prvi vrsti grem na Švedsko predvsem zato, da predstavim svojo glasbo. Že s tem, da sem si v skladbi Veronika izbrala slovenski ženski lik (Veroniko Deseniško, op. a.) kot navdih, mislim da sem pokazala, da želim absolutno predstaviti tudi Slovenijo. Vendar skozi svoje oči.

Ste imeli pri ustvarjanju skladbe v mislih, da mora biti všečna evrovizijskemu občinstvu? Ste čutili, da morate izpolniti tako imenovano evrovizijsko formulo za uspeh?

Pesem ni bila napisana za Evrovizijo, zato se s tem nisem obremenjevala. Zagotovo pa, ko smo jo nekoliko predrugačili in jo pripravili za evrovizijski oder, sem želela predvsem še malo poudariti dramatičnost, ki jo Veronika že sama po sebi tako ali tako ima. Nisem se ukvarjala s tem, kaj se od mene pričakuje, saj bi s tem izgubila avtentičnost.

Evrovizija ni samo glasbeno tekmovanje, ampak sta enako pomembna tudi šov in zabava. V intervjuju za Večer konec januarja ste dejali, da bo za vašo stilsko podobo poskrbel Matic Veler. Zdaj je znano, da bo za obleke poskrbela modna znamka Aemona. Zakaj je prišlo do te spremembe?

S samo obleko sem želela ujeti esenco Veronike. Sodelovanje z Maticem Velerjem je bilo zelo nagrajujoče, saj menim, da je vrhunski dizajner, in še zelo lepo sva se ujela. Ko smo ustvarjali kostum za nastop, smo se preprosto morali odločiti za dizajn, ki je najbolj primeren za vrsto nastopa, ki ga želim prikazati.

Evrovizijske stavnice vam trenutno napovedujejo uvrstitev v finale. Kakšna so vaša pričakovanja za prvi polfinalni večer in če vam uspe preboj, tudi pričakovanja za finale?

Verjamem, da se pričakovanja vozijo na istem vlaku kot razočaranja. Trudim se, da pričakovanj nimam, ker te stvari niso v mojih rokah. Zdi se mi samo zapravljanje energije, ki bi jo lahko vložila v kaj drugega. Zato se s tem ne ukvarjam.

Glasbeniki so znani po tem, da imajo pred nastopi rituale. Kakšen je vaš?

Pred nastopi se trudim biti čim bolj naspana in spiti veliko vode. En svoj mali trik imam, in sicer, da se opevam s slamico.

Za pevca je zelo pomembno, da neguje svoj vokal. Vi ste v zadnjih mesecih peli kar veliko. Kako skrbite za to, da ste v dobri kondiciji?

Imam to prednost, da moja pevska tehnika sloni na akademski izobrazbi – na opernem petju oziroma klasiki. To mi pride zelo prav, saj imam kondicijo že od prej in je nisem nabirala po tem, ko sem izvedela, da grem na Evrovizijo.

Na Evroviziji boste peli v slovenskem jeziku. Bo Veronika dobila tudi angleško različico?

Ne.

Raiven
Foto: Denis Sadiković/N1

Med pripravami na nastop ste se hkrati ukvarjali s promocijo skladbe v tujini. Za vami so tako nastopi na evrovizijskih predzabavah. V Madridu in Londonu ste nastopili pred 2.000 oboževalci, v Barceloni pred 3.000, v Stockholmu vas je poslušalo 1.000 ljudi, v Amsterdamu pa vas je pospremilo kar 6.000 evrovizijskih navdušencev. So nastopi izpolnili vaša pričakovanja? 

Absolutno te na evrovizijske predzabave ne more pripraviti nihče. Zelo je utrujajoče, hkrati pa je adrenalin ves čas na višku. Na teh zabavah se res lahko povežeš z evrovizijskim občinstvom, ki je res nekaj posebnega.

Katero občinstvo je bilo najboljše?

Mogoče bi izpostavila občinstvo v Barceloni. Čeprav ni bilo največje, je bilo pa zato najbolj energično.

Lanskoletni predstavniki Joker Out so svojo evrovizijsko izkušnjo zelo dobro unovčili, saj so se po nastopu v Liverpoolu odpravili na evropsko turnejo. Si morda tudi vi želite, da bi vam bila Evrovizija nekakšna odskočna deska na mednarodni trg?

To je zagotovo moja velika želja. Vendar mislim, da je pri meni bolj realističen prodor na balkanski oziroma slovanski trg. Vsekakor menim, da je moja glasba primerna za tujino, kaj se bo zgodilo, pa bomo videli po Evroviziji.

Kdo od letošnjih predstavnikov je vaš favorit?

Kar nekaj je takšnih, ki so moji favoriti. Zelo sta mi všeč predstavnika Litve, Hrvaške, všeč mi je tudi Estonija. Veliko izvajalcev mi je v navdih, težko se odločim le za enega.

Ste tudi vi – tako kot Joker Out lani – stkali prijateljstva z drugimi predstavniki?

Zagotovo. Spoznala sem se s hrvaškim predstavnikom Baby Lasagno, pa s srbsko predstavnico Teya Doro. Slovanski narodi smo se med seboj zelo povezovali, ampak tudi zunaj tega kroga. Imam same lepe spomine na druženje z drugimi izvajalci.

Ministrica Vrečko: Raiven bo odlično opravila svojo nalogo

Pevka Raiven se bo evropskemu občinstvu predstavila v prvem polfinalnem večeru 7. maja, kjer se bo za deset mest v finalu potegovalo 15 držav. Na velikem odru se ji bodo pridružili tudi nekateri člani plesnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, in sicer Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik pod koreografsko taktirko Lukasa Zuschlaga. Režiser slovenskega evrovizijskega nastopa je Nejc Levstik. Vse tri večere bo s komentatorskega mesta v Ljubljani povezovala voditeljica Mojca Mavec, točke občinstva pa bo Evropi sporočila Lorella Flego.

Raiven s plesalci
Raiven s plesalci in koreografom Lukasom Zuschlagom. (Foto: Denis Sadiković/N1)

Nastop vsakega predstavnika na evrovizijskem odru spremlja tudi evrovizijska razglednica. Prvi del razglednice za slovenski nastop so posneli februarja v Celju. Kot je povedala Raiven, ne gre za naključje. “Ker moja pesem govori o Veroniki Deseniški, ki je povezana s celjskim gradom, smo se odločili, da del razglednice posnamemo tam,” je dejala. Drugi del razglednice bo pevka posnela ob prihodu na Švedsko.

Raiven, ki je prvič na slovenskem izboru za evrovizijskega predstavnika nastopila leta 2016, je na druženju z novinarji pred odhodom na Švedsko dejala, da čuti veliko odgovornost, saj Evrovizijo spremlja okoli 160 milijonov gledalcev, da pa si želi biti na odru čim bolj sproščena.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je za N1 dejala, da je Evrovizija zagotovo eden največjih projektov Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na področju kulture, pa tudi kot glasbeni dogodek, ki se ga ne prekaša. “Za kulturno in turistično promocijo Slovenije ima velik potencial, hkrati pa odlični glasbeniki in glasbenice, ki nastopijo na evrovizijskem odru, promovirajo našo državo, jezik in glasbo,” je poudarila.

Glede na lanski uspeh fantov iz skupine Joker Out, kjer zdaj vsa Evropa prepeva slovenska besedila, pa tudi pri Raiven, se ministrici Vrečko zdi res unikaten dogodek, kjer se lahko Slovenija predstavi tudi v drugačni luči. “Kadar izberemo kakovostne skupine, glasbenike in glasbenice, ki znajo navdušiti tako s svojo umetnostjo kot nastopom in vokali, potem uspeh res ne more izostati. Prepričana sem, da bo Raiven odlično opravila svojo nalogo in mislim, da je pesem izvrstna,” je še dejala Vrečko.

Letošnji izbor pod drobnogledom KPK

Spomnimo, da smo januarja na N1 razkrili, da letošnji izbor slovenskega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja. Z mesta odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizija Slovenija (TV SLO) je nato odstopil Vanja Vardjan. Na tem mestu ga je nasledil dolgoletni voditelj na RTVS Mario Galunič.

Postopek, kot so za N1 sporočili s KPK, še ni končan. Ministrica Vrečko pa je v odzivu za N1 dejala, da ima RTVS vso avtonomijo pri izbiri evrovizijskega predstavnika in da ministrstvo za kulturo ni bilo vpleteno v sam izbor. “Verjamem, da bodo vse institucije opravile svojo nalogo in podale razultate,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje