Bo na nebu zasvetilo še eno sonce? Betelgeza je vse svetlejša.

Magazin 02. Jun 202318:13 0 komentarjev
Betelgeza, Orion, rdeča velikanka, zvezda
Betelgeza, kot jo je ujel teleskop v observatoriju Mont Palomar v Kaliforniji/PROFIMEDIA

"Samo" 600 svetlobnih let oddaljena zvezda buri duhove astronomov. Zagotovo bo eksplodirala. Se to lahko zgodi že kmalu?

Betelgeza je ena najbolj znanih zvezd, ki jo astronomi opazujejo že stoletja.

Običajni ljudje jo poznamo kot eno od dveh najsvetlejših zvezd v ozvezdju Orion (v “glavi”). Danes vemo, da je od nas oddaljena okoli 600 svetlobnih let, kar je glede na razsežnosti vesolja praktično v naši soseščini. Vemo pa tudi, da bo nekoč zagotovo eksplodirala. Betelgeza sodi namreč med tako imenovane rdeče velikanke, ki nekoč eksplodirajo in postanejo t. i. supernove.

Rdeče velikanke so zvezde, ki so porabile vse svoje gorivo iz sredice (vodik) in ga spremenile v helij, ter se napihnile na nekaj stokratno velikost. Helij s fuzijo pretvarjajo v ogljik in kisik, potem začnejo kuriti še ta dva elementa in ju pretvarjati v neon in magnezij, ta pa v silicij. Kot eden od produktov vseh teh procesov je tudi železo, ki se nabira v zvezdini sredici. Na koncu jedro postane tako težko, da se zvezda začne sesedati sama vase, potem pa eksplodira in postane supernova. Mimogrede, to se bo čez nekaj milijard let zgodilo tudi z našim Soncem. Proces pa – razen sesedanja in eksplozije –. ni hiter. Vsaka faza lahko traja na desetine tisoče let.

Nenavadno obnašanje po veliki zatemnitvi

Leta 2009 je Betelgeza vzbudila nemalo pozornosti, ko je nepričakovano postala temnejša.

To je bilo moč opaziti tudi s prostimi očmi, saj je skoraj izginila. Vzrok za ta dogodek, ki so ga poimenovali “velika zatemnitev”, je bil velikanski izbruh snovi iz notranjosti zvezde, ki je ustvaril ogromen oblak prahu. Ta pa je nato zakril pogled na zvezdo. Že takrat so astronomi špekulirali, ali je to znak, da utegne zvezda kmalu eksplodirati. Že prej so sicer vedeli, da Betelgeza postane nekoliko temnejša vsakih 400 dni, potem pa spet postane svetla, vendar tako temna kot leta 2009 še ni bila. Zdaj ugotavljajo, da se tudi nenavadno vede. Namesto 400 dni, njena svetilnost začne padati vsakih 200 dni. zdaj pa se zdi, da zvezda postaja vse bolj svetla, kar opazovalce neba sicer navdušuje, odpira pa nova vprašanja o tem, kaj se z zvezdo dogaja in ali bo morda eksplodirala že v kratkem.

orion, betelgeza, rigel, vesolje, ozvezdje
Betelgeza (zgoraj levo) v ozvezdju Orion/PROFIMEDIA

Če eksplodira, bi lahko ponoči brali ob njeni svetlobi

“Naši najboljši modeli kažejo, da je Betelgeza v fazi, ko v svojem jedru sežiga helij v ogljik in kisik,” je za portal space.com povedal Morgan MacLeod s harvardske univerze in vodilni avtor nedavne študije o Betelgezini veliki zatemnitvi. “To pomeni, da je do eksplozije še deset tisoč ali morda sto tisoč let. Seveda, če so ti modeli pravilni.” MacLeod napoveduje, da bo tudi ta, svetla faza prešla in da se bo Betelgeza vrnila v normalno stanje, ki so ga poznali pred veliko zatemnitvijo.

“Če pa bi Betelgeza eksplodirata, bi verjetno še mesece polnila naslovnice in stolpce časopisov,” pravi Miguel Montargès, astronom pariškega observatorija, eden največjih evropskih strokovnjakov za Betelgezo. “Ko se bo to zares zgodilo, bo zvezda postala tako svetla kot polna luna, le da bo svetloba videti skoncentrirana v eni točki,” pravi. “Kakšna dva meseca bo tako svetlo, da če bi ugasnili vse luči v mestu in bi bilo nebo brez oblakov, bi lahko brali knjigo v njenem siju. Tako svetlo bo, da bo zvezda vidna tudi podnevi. Takrat bo čez dan na nebu zasijalo še eno, majhno Sonce.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!