Obstaja pravilni vrstni red, po katerem jesti hrano s krožnika. Ga poznate?

Magazin 23. Feb 202418:28 0 komentarjev
Hrana
Foto: PROFIMEDIA

Ni pomembno le, kaj jemo, temveč tudi, v kakšnem vrstnem redu. Biokemičarka in nutricionistka pojasnjujeta, da lahko pravilno zaporedje, po katerem hrano pojeste s krožnika, pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in vzdrževanju telesne teže ter preprečuje prenajedanje.

Jesti uravnoteženo prehrano z optimalno količino ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, ni enostavno. Prehranski strokovnjaki pa razkrivajo, da ni pomembno le, kaj jemo, temveč tudi, v katerem vrstnem redu.

Če pazimo na zaporedje obrokov, lahko močno zmanjšamo nepotrebne prigrizke po obrokih, preobilne sladice ali celo vplivamo na simptome policističnih jajčnikov, poroča revija Health.

Vrstni red, po katerem hrano pojemo s krožnika, namreč vpliva na raven sladkorja v krvi. Kar pojeste pred nečim drugim, lahko bistveno poveča raven sladkorja v krvi v primerjavi s priporočenim vrstnim redom.

Francoska biokemičarka in ena najbolj branih avtoric revije New York Times Jessie Inchauspé je poudarila, da je najbolj zdrav vrstni red takšen: najprej zelenjava, nato beljakovine in maščobe ter na koncu ogljikovi hidrati in sladkorji.

Hrana
Foto: PROFIMEDIA

Glavni razlog je to, da zelenjava vsebuje vlaknine, in ko vlaknine prvič pridejo v prebavila, te na črevesni steni tvorijo zaščitno plast. Ta mreža ostane stabilna več ur in preprečuje, da bi se sladkorji, ki jih zaužijemo med obroki, prehitro absorbirali, so nasvet biokemičarke povzeli na zadovoljna.rs.

To je potrdila tudi večkrat nagrajena indijska nutricionistka Lovneet Batra, ki je pod videoposnetkom na svojem Instagram profilu dodala, da sledenje takšnemu vrstnemu redu prehranjevanja pomaga nadzorovati krvni sladkor in posledično pomaga vzdrževati telesno težo. Hierarhija, po kateri se živila zaužijejo, imajo torej veliko vlogo pri uravnavanju ravni glukoze in inzulina po obroku, še piše zadovoljna.rs.

Če začnemo obrok z zelenjavo in beljakovinami ter končamo z ogljikovimi hidrati, smo ob tem bolj siti. Beljakovine namreč upočasnijo sproščanje sladkorja iz ogljikovih hidratov v krvni obtok, s čimer preprečijo “visok” sladkor in nato skokovit upad, ki povzroči “napade lakote” in posledično prenajedanje, je še pojasnila nutricionistka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!