Od Kina Šiške, Sax Puba do Plesnega teatra – novi grafiti v Ljubljani

Magazin 18. Jul 202211:56 0 komentarjev
Kino Šiška
DDD

Sprehod po Ljubljani je lahko tudi za Ljubljančana, ki se prepusti poletnemu vzdušju in postane turist za en dan, pravo raziskovanje. Zagotovo bo odkril kaj novega, morda slišal neznan tuj jezik, občudoval grafite ... Predvsem v zadnjih tednih je nastalo kar nekaj novih, ki so prava popestritev v sicer urejeni Plečnikovi Ljubljani. Malce ven iz strogega mestnega jedra se ne boste nehali čuditi zanimivim grafitom, ki so jih na mestne zidove narisali domači in tuji ulični umetniki.

Novo podobo je na primer dobil Kino Šiška. Na njegovem zidu si je duška dal Marko K. Gavez, ilustrator in grafik, ki pri svojem delu največkrat kombinira motive iz urbanega okolja, industrijskih prostorov in fantazijskih svetov. Gavez je za STA povedal, da grafike, ki jih je prispeval za Kino Šiška, nimajo vsebinskega koncepta. Ne prikazujejo ničesar specifičnega, na njih ni nobene konkretne podobe. To so ogromne risbe, ki lahko po umetnikovem mnenju s svojimi barvami in oblikami osupnejo gledalca, obenem pa mu dopuščajo tudi svobodo, da gre mimo njih. Na grafitu je tudi QR koda, tako da grafit postane interaktiven, pri čemer je sodelovala tudi umetnica knnz (Neža Knez). Gavez in Knez sta predstavnika mlajše generacije domačih ustvarjalcev na področju grafitov in vizualizacije.

grafiti
DDD

Od Kina Šiška vam ni treba daleč, da najdete nove grafite, že podhod pod Celovško cesto je zanimiv in zelo pisan. Prav tako so v zadnjem letu ali dveh zelo zaživeli zidovi v industrijski coni ob kamniški železniški progi. Za laično oko, ki mimo njih sprehodi psa, so grafiti prave umetnine in eksplozije barv in motivov.

Plesni teater Ljubljana
DDD

Lynn Lehmann in Dennis Gärtner iz Nemčije, poznana kot ZEBU, sta s poslikavo People in Motion pustila pečat na steni Plesnega teatra Ljubljana. Lahko si privoščite sladoled na Špici, do mestnega jedra naredite ovinek in si ogledate še živ grafit, ki zelo popestri Prule.

Sax Pub je po skoraj 40 letih zamenjal ikonično zunanjo podobo. Poslikava, ki je nastala sredi 80. let prejšnjega stoletja, je v desetletjih zbledela, v okviru letošnjega festivala ulične umetnosti pa jo je francoski ustvarjalec Mathieu Tremblin po navdihu analogne fotografije napačno prenovil. Poslikava tako ni popolnoma izginila, vendar tudi ni bila več v prvotni obliki. Dobila je nov vizualni element. Mural na fasadi Sax Puba, ki je nastal v sredini 80. let, je delo Jožeta Slaka – Đoke, slikarja, ki je v svojem ustvarjanju uporabljal različne medije.

Grafiti
DDD

Še lani se je na makadamskem parkirišču Zdravstvenega doma Metelkova vila dolga vrsta avtomobilov zaradi testiranja na covid-19, letos pa je na njegov zid Danilo Milovanović izklesal napis Z glavo skozi zid. Poslikava komentira nenehno poseganje mestnih oblasti v prostore alternativne kulture. Specifično pa naslavlja načrte Mestne občine Ljubljana za košarkarsko igrišče in makadamsko parkirišče ob Metelkovi.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!