Od kod priimek britanske kraljeve družine Mountbatten-Windsor?

Magazin 12. Feb 202217:30 1 komentar
Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Člani britanske kraljeve družine svoj priimek le redko uporabljajo, saj jim ga ni treba. Uradni podpis kraljice je Elizabeth R. (R za reigne oziroma kraljica).

Svoj današnji priimek Windsor je dinastija dobila šele leta 1917 z dekretom kralja Georgea V. Poreklo družine izvira še iz saške dinastije Wettin. Leta 1485 se je dinastija razdelila na dve veji, enerstinsko in albertinsko, se pravi del nemške dinastije Sachsen-Coburt-Gotha.

Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Ker pa je ime za tiste vojne čase zvenelo preveč nemško, so se odločili prevzeti priimek Windsor, kar se je zgodilo zaradi tradicionalne povezanosti angleškega plemstva s tem imenom, ki ga nosi tudi grad Windsor. Od leta 1714 je v Veliki Britaniji vladala dinastija Hannover, leta 1840 pa se je kraljica Viktorija poročila s knezom Albertom Saxe-Coburgom in Gotho.

Vsi potomci kraljice po moški liniji so tako s spremembo imena postali člani dinastije Windsor, njihove nemške naslove pa so čez noč spremenili v stare angleške grofovske in vojvodske nazive. Dinastija Windsor je po moški liniji izumrla leta 1952 s smrtjo kralja Georgea VI.

Kraljica Elizabeta II.
Profimedia

Princ Phillip izhaja iz dansko-grške dinastije Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg. Njegovi potomci bi morali nositi ime Mountbatten, ki ga je princ imel po mami, vendar je Elizabeta po kronanju izrazila željo, da bi njuni otroci nosili ime Windsor. Na sliki princ z mamo, princeso Alice.

Princ Philip
Profimedia

Leta 1960 so tudi objavili, da bodo vsi potomci po moški liniji, ki ne bodo imeli naslova, nosili ime Mountabatten-Windsor. Britanski monarh in člani kraljeve družine torej po zakonu nimajo priimka, če ga pač morajo uporabiti, prevzamejo ime Mountbatten-Windsor. In katerikoli bodoči monarh lahko spremeni ime dinastije, kot želi.