Odkritja, ki čudijo znanstvenike: v morju tudi bitja, ki so praktično nesmrtna

Magazin 20. Apr 202417:51 0 komentarjev
"Nesmrtna" Hidra (Foto: PROFIMEDIA)

Nenavadna živa bitja vedno znova presenečajo znanstvenike s svojo dolgo življensko dobo. Nekatera so namreč praktično nesmrtna.

Portal Live Science je naredil seznam najdlje živečih bitij, ki ga sestavljajo predvsem prebivalci morskih globin. Za razliko od ljudi živijo stoletja in celo tisočletja. Največje rekorderje najdemo v svetovnih oceanih.

Pet prebivalcev morij in oceanov z najdaljšo življenjsko dobo:

Islandska školjka

Islandska školjka
Arctica Islandica (Foto: PROFIMEDIA)

Islandska školjka ali Arctica Islandica živi na severu Atlantskega oceana in znanstveniki trdijo, da lahko živi več kot 500 let.

Najstarejša najdena islandska školjka je bila školjka Ming, stara 507 let, poimenovana pa je po kitajski dinastiji Ming, ker živi že od časa te dinastije.

Črna korala

Črne korale, ribe
Črne korale v družbi rib (Foto: PROFIMEDIA)

Čeprav so na prvi pogled videti kot podvodne skale ali rastline, so korale pravzaprav kolonije polipov nevretenčarjev.

Ti polipi se lahko razmnožujejo spolno ali nespolno.

Najdlje živeče so globokomorske črne korale, ki živijo v tropskih morjih. Najstarejši primerki črnih koral so bili najdeni na Havajih, stari pa so več kot 4200 let.

Steklena spužva

Hexactinellid
Steklena spužva (Foto: PROFIMEDIA)

Najdlje živeče spužve imajo steklasto telo in živijo v globokih oceanih. Eden najstarejših primerkov je pripadal vrsti Morohaphis chuni in je bil star približno 11 tisoč let.

Nesmrtna meduza

Turritopsis dohrnii
Turritopsis dohrnii (Foto: PROFIMEDIA)

Nesmrtna meduza ali Turritopsis dohrnii, ki živi v Sredozemskem morju, lahko živi večno. Znano je, da se ta vrsta meduze spremeni v polip, ko je podhranjena ali ko se počuti ogroženo, nato pa se kasneje spet spremeni v meduzo.

Čeprav nesmrtne meduze ne morejo umreti od starosti, jim njihova velikost 4,5 milimetra ne omogoča dolgega življenja, saj jih pogosto jedo ribe in drugi organizmi.

Hidre

Hidra
Hidra (Foto: PROFIMEDIA)

Tudi hidre veljajo za nesmrtne. Imajo sposobnost regeneracije, kar pomeni, da se njihove izvorne celice nenehno delijo in nadomeščajo poškodovane.

Čeprav se ne starajo, so hidre tarča raznih plenilcev in bolezni, vendar bi ob ugodnih razmerah lahko živele večno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!