Odličen trik: Počrnelega nakita ne zavrzite, raje ga namočite v kozarec piva

Magazin 20. Sep 202115:22
pivo
Profimedia

Nakit je pomemben del vsakdana tako urejenih žensk kot moških, zaradi pogostega nošenja pa lahko hitro izgubi pravo barvo.

Še zlasti tisti bolj poceni nakit, ki posnema videz pravega zlata in srebra, običajno pa ga kupite v modnih trgovinah cenejšega cenovnega razreda ali preko spletnih strani Ebay, Amazon in AliBaba, največkrat potemni oziroma počrni. Zakaj se to zgodi? Zaradi stika z vašo kožo, ki se mu bolj strokovno reče oksidacija. Čez dan se namreč potite, nakit se drgne ob kožo in posledično pride do reakcije. Če redno uporabljate dišave, do poškodb nakita pride še hitreje.

Spremembo barve nakita, ki nima velike vrednosti, lahko rešite kar sami doma

Potrebovali boste zgolj kozarec piva, v katerega za nekaj ur položite problematične kose bižuterije. Z namakanjem v pivu se namreč s pomočjo njegove kisline razgradi čisto vsa umazanija in nakitu se povrne izgubljen sijaj. Barva se lahko spremeni tudi pri nakitu iz najžlahtnejših kovin, a ta ima drugačen postopek čiščenja, zato je priporočljivo, da ga ne čistite sami, ampak ga odnesete k zlatarju, pri katerem ste ga kupili.

Komentari

Vaš komentar