Odvil se je dunajski operni ples, udeležila sta se ga tudi zakonca Janša (FOTO)

Magazin 09. Feb 202412:40 67 komentarjev
Janez Janša
Foto: Janez Janša/INSTAGRAM

V četrtek zvečer se je na Dunaju odvil tradicionalni dunajski operni ples. Na dogodku, ki velja za najznamenitejši avstrijski družabni večer leta, je bil tudi predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša s soprogo Urško Bačovnik Janša. Slavnostna gostja letošnjega plesa je bila sicer Priscilla Presley.

V četrtek so se na Dunaju plesni pari znova zavrteli v taktih valčka. Dunajski operni ples, ki se ga vsako leto udeležijo številni slavni, velja za najznamenitejši družbeni dogodek leta v Avstriji. Letos sta se slovesnosti udeležila tudi prvak stranke SDS Janez Janša in njegova soproga Urška Bačovnik Janša. Utrinke večera je nekdanji premier delil na družbenem omrežju Instagram.

Janez Janša Janez Janša
Foto: Janez Janša/INSTAGRAM
Janez Janša Janez Janša
Foto: Janez Janša/INSTAGRAM
Janez Janša Janez Janša
Foto: Janez Janša/INSTAGRAM

Slavnostna gostja nekdanja soproga kralja rokenrola

Slavnostna gostja 66. dunajskega plesa v četrtek je bila Priscilla Presley, nekdanja žena ameriškega kralja rokenrola Elvisa Presleyja. Na dogodek je prišla v spremstvu avstrijskega podjetnika Richarda Lugnerja, ki sodi med najbolj znane obiskovalce dunajskega opernega plesa in je pomembni finančni podpornik gala slovesnosti.

Velja dodati, da je Lugner veliko medijske pozornosti deležen prav zaradi vsakoletne spremljevalke. Lani ga je na dogodku spremljala ameriška igralka Jane Fonda. Lugner spremljevalke med letoma 2021 in 2022 ni imel, saj je bil ples zaradi pandemije covida-19 odpovedan.

Priscilla Presley
Foto: PROFIMEDIA

Pred tem je bila njegova zadnja spremljevalka na plesu leta 2020 Ornella Muti (66), sicer pa so v preteklosti 91-letnemu avstrijskemu podjetniku družbo na dunajskem opernem plesu delale Joan Collins, Goldie Hawn, Melanie Griffith, Andie MacDowell, Farrah Fawcett, Pamela Anderson, Paris Hilton in Kim Kardashian.

Operni ples v Dunajsko opero vsako leto privabi 5.000 obiskovalcev, prek televizijskih sprejemnikov pa ga spremlja več milijonov gledalcev po vsem svetu. Dunajski operni ples sicer velja za vrhunec sezone dunajskih plesov, za katere se uradno sezona začne že novembra preteklo leto. Je priložnost za srečanja med umetniki, politiki, poslovneži in ljubitelji plesa.

Za postavitev plesne dvorane morajo delavci položiti okrog 170 plošč v velikosti dveh kvadratnih metrov. Opremijo jo tudi z drugimi elementi, ki posebej za dogodek vsakič pripeljejo iz skladišča v Spodnji Avstriji. Največji izziv predstavlja dokončanje del do generalne vaje večer pred tem. Ples ima tudi dobrodelni pridih, saj vsak obiskovalec prispeva doplačilo na vstopnico in gostinsko ponudbo. Denar so letos namenili pobudi Avstrija pomaga Avstriji, ki jo podpirajo ORF in humanitarne ustanove, in je namenjena ljudem v stiski. Lani so nakazali 600.000 evrov, piše STA.

Avstrijska prestolnica vsako sezono gosti več kot 450 plesov. Med najbolj priljubljena prizorišča dunajskih plesov sodi tudi palača Hofburg, ki med drugim gosti številne tematske plese, in tudi nekatere izobraževalne ustanove. Plese organizirajo tudi v dunajski mestni hiši.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje