Omamno dišeča sivka ni le ”balzam za dušo”, ima ogromno dobrodejnih učinkov

Magazin 01. Sep 202217:30
Sivka
Profimedia

Sivko danes poznamo predvsem kot dišavnico, ki krasi naše vrtove in okenske police ter odišavlja prostore. A sivka je več kot lepa dišeča rastlina. Preverite, kakšne zdravilne učinke ima.

Sivko naj bi se v zdravilne namene uporabljalo že zelo dolgo, že antični Grki in stari Rimljani pa naj bi jo uporabljali za odišavljanje kopeli. Danes krasi naše vrtove in okenske police ter se največkrat uporablja kot dišava, za odganjanje mrčes in nego kože.

V zeliščarskih knjigah naj bi bila sivka pogosto omenjena kot zdravilna rastlina. Paracelsus, zdravnik in znanstvenik iz srednjega veka, naj bi jo omenjal kot učinkovito sredstvo pri duševni izčrpanosti. Nadel naj bi ji celo ime ”balzam za dušo”. Tudi danes raziskave kažejo, da sivka pomirja, blaži motnje spanja in deluje kot naravni blagi antidepresiv. Poglejmo še nekaj njenih dobrodejnih lastnosti.

Pomaga pri glivičnih okužbah

Da naj bi imela sivka močno protiglivično delovanje in naj bi uničila širok spekter glivic, je pokazala raziskava, sicer objavljena v reviji Medicinska mikrobiologija (angl. Journal of Medical Microbiology). Ugotovili so, da naj bi bilo pri tem najbolj učinkovito eterično olje sivke (v raziskavi je bilo preizkušeno olje vrste Lavandula genus), ki pa naj bi delovalo na več vrst glivic, in sicer tako, da naj bi uničilo njihovo celično membrano.

Profimedia

Pospešuje rast las

Eterično olje sivke naj bi bilo učinkovito tudi pri spodbujanju rasti las. Študija, ki so jo sicer opravili na miših, je pokazala prav to: sivkino olje je pri miših spodbudilo rast dlak, ki so bile močnejše in so rasle hitreje kot običajno. Druga študija je pokazala, da bi sivkino olje lahko pomagalo celo pri alopeciji areti (obolenju, pri katerem lahko posameznik naenkrat izgubi lase). Sivka naj bi se v tem primeru izkazala za učinkovito v kombinaciji z rožmarinom, timijanom in cedro.

Lajša tesnobo in anksioznost

Vir navaja članek iz ugledne mednarodne znanstvene revije s področja psihiatrije in klinične prakse (angl. Journal of Psychiatry in Clinical Practice), v katerem je predstavljeno posebno prehransko dopolnilo iz olja sivke kot možno sredstvo za lajšanje anksioznih motenj. Pripravek naj bi anksioznost zmanjšal že v dveh tednih. Vonj sivke pa naj bi blagodejno deloval tudi na posameznike, ki jih je strah obiska zobozdravnika. Tako so opravili manjšo študijo, v katero so zajeli 340 posameznikov, ki so v čakalnici čakali na zobozdravstveno obravnavo. Med vsemi udeleženci jih je bila polovica izpostavljena vonju sivke, druga polovica pa ne. Udeleženci, ki so vonjali sivko, so poročali o nižji stopnji tesnobe v primerjavi z drugimi.

Članek je informativne narave. V primeru težav se morate nujno obrniti na ustreznega strokovnjaka.

VIR: https://www.medicalnewstoday.com/ in https://www.healthline.com/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.