Organizatorji Evrovizije preslišali vse pozive in sprejeli dokončno odločitev

Magazin 15. Feb 202416:51 6 komentarjev
Eden Golan
Foto: Posnetek zaslona/EUROVISION.TV

Kljub pozivom, naj organizatorji evrovizijskega tekmovanja zaradi dogajanja v Gazi prepovedo nastop Izraela, je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) odločila, da bo njihova predstavnica lahko nastopala na tekmovanju za Pesem Evrovizije.

Izrael lahko sodeluje na letošnjem tekmovanju za Pesem Evrovizije, je odločila Evropska radiodifuzna zveza (EBU). Kljub temu da so se v zadnjem času vrstili pozivi k njegovi izključitvi, pa Izraela očitno ne bo doletela ista usoda kot Rusijo po izbruhu vojne v Ukrajini leta 2022.

EBU je namreč sporočila, da je opravila pregled in se odločila, da Izraela iz tekmovanja ne bo izključila, poroča The Guardian. “Evrovizijsko tekmovanje je nepolitičen glasbeni dogodek in tekmovanje med javnimi radiotelevizijami, ki so članice EBU. To ni tekmovanje med vladami,” so znova ponovil generalni direktor EBU Noel Curran. “Naši upravni organi so pregledali seznam udeležencev za letošnje tekmovanje in se strinjali, da izraelska javna radiotelevizija Kan izpolnjuje vsa pravila letošnjega tekmovanja in lahko sodeluje, tako kot že zadnjih 50 let,” je dodal. Izrael, ki ga bo zastopala 20-letna pevka Eden Golan, bo na tekmovanju sodeloval v drugem polfinalu, iz katerega se bo v veliki finale 11. maja uvrstilo 10 od 16 tekmovalcev.

Spomnimo, da odločitev EBU prihaja po tem, ko so nekatere sodelujoče države na evrovizijskem tekmovanju, glasbeni strokovnjaki, glasbeniki in celo evropski poslanci pozvali k izključitvi Izraela zaradi vojne v Gazi. Vojno je sprožil Hamasov napad na Izrael 7. oktobra, v katerem je umrlo približno 1.160 ljudi, večinoma civilistov. Po napadu je Izrael začel vojaško ofenzivo, v kateri je bilo v Gazi ubitih najmanj 28.663 ljudi, večinoma žensk in otrok, še poroča The Guardian.

Slovenijo bo letos zastopala Sara Briški Cirman – Raiven pesmijo Veronika. Spomnimo, da je letošnji izbor slovenskega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju pod drobnogledom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zaradi očitkov o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje