Orke so jahto premetavale kot “punčko iz cunj”

Magazin 08. Jun 202317:19 1 komentar
orka, orke, kit ubijalec, kiti ubijalci
Slika je simbolična/PROFIMEDIA

Skupina kitov ubijalcev je v Gibraltarski ožini odtrgala obe krmili z manjše jahte, potem pa se z njo "igrala".

Britanski mornar Iain Hamilton je pred dnevi plul v bližini Gibraltarja, britanskega čezmorskega ozemlja na južni obali Španije, ko je skupina ork napadla njegovo jahto, je poročal britanski radio BBC 4.

Ko je je plul približno 20 milj (30 kilometrov) zahodno od obale, je v bližini jahte najprej opazil plavut, potem pa je je sledila serija vedno bolj sunkovitih udarcev. “Opazil sem plavut, nato pa začutil najprej rahel, potem pa precej močnejši udarec. Ozrl sem se in zagledal zelo velikega kita, ki je plaval za čolnom in poskušal ugrizniti krmilo,” je Hamilton povedal za BBC 4 in dodal, da je šlo za veliko orko s štirimi manjšimi kiti.

Skupina kitov ubijalcev je večkrat trčila ob jahto, potem pa je enemu uspelo utrgati najprej eno, potem pa še drugo krmilo. “Ostali smo brez mehanizma za krmiljenje čolna,” je dejal Hamilton in dodal, da so orke jahto “premetavale kot punčko iz cunj”. Povedal je tudi, da je imel vtis, da orke niso bile agresivne, pač pa “skoraj igrive” in da bi, če bi hotele, imele dovolj moči, da bi jahto hitro uničile. V dogodku ni bil nihče poškodovan, Hamiltonu pa je kljub izgubljenima krmiloma uspelo pripluti do pristanišča v Gibraltarju.

Spodaj si lahko ogledate video izpred skoraj točno dveh let, ki je prav tako nastal v okolici Gibraltarja, ko je orka manjši jahti uničila krmilo.

V zadnjem mesecu že 20 napadov

Napadi ork so na območju Gibraltarja sicer vedno bolj pogosti, poroča spletna stran businessinsider.com.

Pri tem navaja, da so samo v zadnjem mesecu dni tam zabeležili 20 napadov kitov ubijalcev na plovila. Kot še piše spletni portal, poskušajo raziskovalci ugotoviti, zakaj kiti ubijalci vse pogosteje napadajo čolne in manjše jahte v bližini Španije, Portugalske in Maroka.

Ena od teorij je, da gre za eno samo samico orke, ki je bila morda travmatizirana zaradi prejšnjih srečanj s plovili. Orke, ki so sorodnice delfinov, sicer živijo pretežno v hladnih morjih, zaidejo pa tudi v topla. Pri tem Sredozemsko morje ni izjema. V Jadranskem morju jih doslej še niso opazili, najbližje pa so jih po poročanju neprofitne organizacije Orca Guardians Iceland opazili v Genovskem zalivu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.